Çözüm süreci kapsamında AK Parti'nin seçim kampanyaları ve söylemleri
Election campaigns and discourses of AK Party within the scopeof solution process
  1. Tez No: 614963
  2. Yazar: FERHAT YATAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKİF BAHADIR KAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kürt Sorunu, Çözüm Süreci, Siyasal Kampanya, Kurdish Problem, Reconciliation Process, Political Campaign
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Kürt sorunu, Osmanlı'nın son döneminde konuşulmaya başlanmış fakat Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında sorun olarak ortaya çıkmış ve 1970'li yıllarla birlikte ciddi bir ulusal mesele haline gelmiştir. 1990 sonrası evrede ise artık Kürt sorunu hem ulusal hem de uluslararası bir sorun olarak görülmektedir. 2000'li yıllara kadar güvenlik meselesi olarak yaklaşılan Kürt sorunu AK Parti hükümetinin başa geçmesiyle farklı bir boyutta ele alınmış ve AK Parti, Kürt sorununu sosyal, ekonomik ve siyasi yönden çözme yoluna gitmiştir. Türk siyasi tarihinde 'çözüm süreci' olarak ele alınan bu süreç, Kürt sorununu bitirmeye en çok yaklaşılan ve en çok adım atılan süreç olarak görülmektedir. Demokratik açılım ve Milli Kardeşlik Projesi ile alt yapısı oluşturulan çözüm süreci, 2013-2015 yılları arasında gerçekleşmiştir. Bu çalışmada, çözüm süreci öncesinde, çözüm süreci döneminde ve çözüm süreci sonrasında yaşanan olaylar, atılan adımlar ve söylemler incelenmiştir. Bu incelemeler, sürecin mimarı AK Parti'yi merkeze alarak, AK Parti üzerinden gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma ile AK Parti'nin çözüm süreci öncesi ve sonrası döneminde yaşanan olaylar ve seçimlerin etkisiyle Kürt sorununa yaklaşımında ne gibi değişiklikler olduğu sorusuna cevap aranmıştır. Çalışma sonucunda, çözüm sürecinin yaşandığı dönemde ulusal ve uluslararası boyutta birçok gelişmenin bu süreci etkilediği ve bu tip önemli toplumsal uzlaşı gerektiren bir dönemde seçim atmosferine girilmesi ve terör olaylarının yaşanması, süreçleri olumsuz yönde etkilediği ve söylemlerde değişikliklere yol açtığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Kurdish question began to be discussed in the last period of the Ottoman Empire, but it came to be a problem in the early years of the Turkish Republic and became a serious national issue with the 1970s. In the post-1990 phase, the Kurdish question now stands before us both as a national and international problem. The Kurdish issue, which was approached as a security issue until the 2000s, has been dealt with in a different dimension with the passing of the AK Party's government and has gone on to solve the problem from a social, economic and political perspective. In Turkish political history, this process is considered as the 'Reconciliation Process' and is seen as the process that is the closest and the most step taken to ending the Kurdish problem. The Reconciliation Process, which was formed by the Democratic initiative and the National Brotherhood project, took place between 2013 and 2015. In this study, the events, steps and discourses taken before, during and after the solution process were examined. These investigations were carried out through the AK Party, taking the architect of the process to the center. In this study sought answers to the question of the changes in AK Party's approach to the Kurdish problem due to the events and elections that took place before and after the solution process. As a result of the study, it was observed that many developments at national and international level affected this process during the period of the Reconciliation Process and that entering the atmosphere of elections and terrorist events in a period requiring such important social consensus negatively affected the processes and led to changes in discourse.