Dağıtık gerçek-zamanlı sistemlerde statik iş dağıtımı
Static scheduling in distributed real-time systems
  1. Tez No: 35832
  2. Yazar: ÖZNUR ÖZKASAP
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KAYHAN ERCİYES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Statik iş dağıtımı, paralel ve dağıtık sistemler, gerçek-zamanlı iş dağıtımı, iş dağıtım yaklaşımları, Static scheduling, parallel and distributed systems, real-time scheduling, scheduling heuristics
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET DA?ITIK GERÇEK-ZAMANLI SİSTEMLERDE STATİK İŞ DA?ITIM ÖZKASAP, Oznur Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Kayhan Erciyeş Temmuz 1994 Bu tez çalışmasında, dağıtık gerçek-zamanlı sistemlerde süreç zaman sınırlamalarının karşılanması ve yük dağılımının dengelenmesi için sistem çalışmaya başlamadan önce kullanılacak bir iş dağıtım modeli tasarlanmıştır. Süreçler ile ilgili işletim zamanı, iletişim parametreleri (süreç diğer hangi süreçler ile ne kadar iletişimde bulunuyor) ve iletişim ortamı ile ilgili parametreler (sistem topolojisi) gibi bilgilerin önceden bilindiği varsayılmaktadır. Bu durumda süreç grafiği girdi olarak alınmakta ve hangi sürecin hangi işlemcide çalışacağı çıktı olarak verilmektedir. Bu grafikte her süreç düğümü için bir öncelik sayısı, sezgisel yaklaşımlar kullanılarak hesaplanmakta ve liste iş sıralaması kullanılarak atamalar yapılmaktadır. Bu konuda daha önce yapılan çalışmalardan farklı olarak, katı gerçek-zamanlı süreçlerin dağıtımı konusunda iletişim maliyetlerini göz önüne almaktayız. Ayrıca, dağıtık donanımın Kitlesel Paralel işlemcilerden (Massively Parallel Processors) oluşabileceği düşünülerek, böyle bir sistemi kümelere (domain) ayırma işlemi yapılmakta, daha sonra ise iş dağıtıcı devreye girerek atamaları yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT STATIC SCHEDULING IN DISTRIBUTED REAL-TIME SYSTEMS ÖZKASAP, Öznur M.S. Thesis, Computer Engineering Department Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Kayhan Erciyeş July 1994 In this thesis, a static scheduling model for distributed real-time systems has been designed. The static scheduler proposed is a tool that works off-line for tasks which have known characteristics such as execution time, communication constraints, deadlines prior to their execution. It takes task graph of the application as input and gives the allocation and execution order of tasks as output. The scheduler first puts the tasks with heavy communication into groups to be allocated to domains and then calculates various heuristic values for each task in the graph for a group and assigns these tasks to the processors in the doman according to these heuristic values. Different than the previous work in this area, namely, static scheduling of real-time tasks, we have considered communication costs among tasks. Also, we assumed that the system can be considered as a MPP (Massively Parallel Processing) System which is grouped into processor domains.