Dağıtık gerçek zamanlı sistemlerde süreç dağıtımı
Task scheduling in distributed real-time systems
- Tez No: 77562
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAYHAN ERCİYES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Dağıtık gerçek zamanlı sistem, süreç planlama, çizge parçalama, hata toleransı, saat senkronizasyonu, Distributed Real Time System, task scheduling, graph partitioning, fault-tolerance, clock synchronization
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET DAĞITIR GERÇEK ZAMANLI SİSTEMLERDE SÜREÇ DAĞITIMI SOYSERT, Fatma Zehra Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kayhan Erciyeş Eylül 1998, 128 sayfa Bu tez çalışmasında Dağıtık Gerçek Zamanlı Sistemlerde süreç dağıtımı problemi ile ilgili iki ayrı çalışma yapılmıştır. Yapılan ilk çalışmada, zaman sınırlamaları ve birbirine bağımlı iş parçacıkları olan periyodik süreç kümelerinin birden fazla işlemcide statik olarak planlanabilmesine ilişkin bir model geliştirilmiştir. Yapılan ikinci çalışma, dağıtık bir gerçek zamanlı sistem için geliştirilen hiyerarşik ve hata toleranslı bir halka iletişim protokolünün Ege Üniversitesi kampus bilgisayar ağında benzeşiminin yapılması ve performans sonuçlarının alınmasıdır. Bu protokol kullanılarak sistemde saat senkronizasyonu sağlanmış ve yine bu protokolü kullanarak dağıtık süreç planlamanın yapılmasına ait bir model önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TASK SCHEDULING IN DISTRIBUTED REAL-TIME SYSTEMS SOYSERT, Fatma Zehra MSc in International Computing Institute Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kayhan Erciyeş September 1998, 128 pages In this thesis, two different studies about task scheduling in distributed real time systems are performed. In the first study, a static scheduling model is proposed for the periodic tasks which consist of communicating task threads. In the second study, a hierarchical fault-tolerant ring protocol for a distributed real-time system is implemented in Ege University Campus Network, and performance results are obtained. Using this protocol, clock synchronization is achieved and a model for dynamic task scheduling is proposed.