Basel II kriterlerinin Türkiye' deki KOBİ'ler üzerine etkisi (Adana ili örneği)
The effect of basel II criteria for KOBİ in Turkey (The case of Adana)
  1. Tez No: 358477
  2. Yazar: ZELİHA TURPÇU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKADİR TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Basel Düzenlemeleri, Basel II, KOBİ, Krediler, Basel Regulations, Basel II, KOBİ, loans
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
ÖZET BASEL II KRİTERLERİNİN TÜRKİYE' DEKİ KOBİ'LER ÜZERİNE ETKİSİ (ADANA İLİ ÖRNEĞİ) Bu çalışmada Basel II düzenlemelerinin KOBİ' ler üzerindeki etkileri incelenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda güncel bir konu olması nedeniyle dünya ülkelerinin dikkatlerini vermiş oldukları Basel II ilk kez gelişmiş ülkelerde uygulanmaya başlanılmış ve daha sonra da diğer ülkelerde uygulamaya geçilmiştir. Basel I, 1988 yılında Basel Komitesi tarafından bankaların sermayelerindeki yeterliliklerinin standartlaştırılması konusunu düzenlemek için oluşturulmuştur. Basel I' in finansal piyasalarda meydana gelen gelişmeler nedeniyle yetersiz kalması nedeniyle yine Basel Komitesi tarafından Basel II düzenlemesi yapılmıştır. Basel I' in yetersizlikleri bu düzenleme ile giderilmeye çalışılmıştır. Bu düzenlemeler yine bankaların sermaye yetersizliklerinin standart etrafında yapılanmasını içermektedir. 1999 yılında yayınlanan bu standartlar geçerliliğini sürdürmektedir. Basel II sayesinde, finansman yönetimi iyi yapan, yönetimi iyi olan, istenilen tüm bilgileri şeffaf olarak sunan, derecelendirmede iyi derece alan KOBİ' ler bankalardan düşük maliyetle finansman sağlamaktadırlar. KOBİ' lere etkisinin ne yönde olduğunun ortaya konulması, KOBİ' lerin sürece uyumları sırasında karşılaştıkları sorunların aşılmasında yararlı olacaktır. Adana ilinde faaliyet gösteren KOBİ' lerin Basel II düzenlemelerinden ne düzeyde etkilendikleri bu araştırmada ortaya konulmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF BASEL II CRITERIA FOR KOBİ IN TURKEY (THE CASE OF ADANA) In this study, the Basel II regulations, KOBİ are investigated on. In this context, given the attention of the world's Sayısıries are due to a current topic of Basel II for the first time started to be implemented in developed Sayısıries, and then started to apply in other Sayısıries. Basel I, in 1988, in their capital adequacy of banks by the Basel Committee was established to regulate the issue of standardization. Basel I 'due to insufficient due to the developments in the financial markets still made by the Basel Committee Basel II regulation. Basel I regulation aims to fill in the inadequacies of this. These regulations also include the construction of banks' capital deficiencies around the standard. In 1999, the Geçerliity of these standards has been published. With Basel II, makes good financial management, good management, which offers all the information requested in a transparent, ranking the Top Rank the KOBİ's banks to provide low-cost financing. KOBİ to reveal that the direction of impact, KOBİ will be helpful in overcoming the problems they enSayısıer during the adaptation process. Operating in the province of Adana KOBİ affected by the level of the Basel II regulations will be put forward in this study.