Okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin çocuk istismarı ve ihmaline yönelik görüşleri ve farkındalık düzeyleri
Pre-school teachers' and primary school teachers' views and awareness levels about child abuse and neglect
- Tez No: 358491
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALPASLAN GÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, istismar, ihmal, öğretmen, görüş, farkındalık, Child, Abuse, Neglect, Teacher, Awareness
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
OKUL ÖNCESİ VE SINIF ÖĞRETMENLERİNİN ÇOCUK İSTİSMARI VE İHMALİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİ VE FARKINDALIK DÜZEYLERİ (Kayseri İli Örneği) Murat SAĞIR Erciyes Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi Kasım 2013 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Alpaslan GÖZLER ÖZET Bu araştırma okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin çocuk istismarı ve ihmali konusundaki görüşleri ve farkındalık düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın yürütülmesinde genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2012- 2013 eğitim öğretim yılında Kayseri İli Melikgazi, Kocasinan ve Talas merkez ilçe sınırları içindeki ilkokullarda görev yapan 3123 sınıf öğretmeni arasından tesadüfi örnekleme yoluyla seçilen 369 sınıf öğretmeni ile anasınıfları ve anaokullarında görev yapan 474 okul öncesi öğretmeninden 169'u ile yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen anket öğretmenlere uygulanmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin %89,7'si (n=482) çocuk istismar ve ihmali ile ilgili hiçbir eğitim almadığını, %75,8'i (n=408) çocuk koruma kanunu hakkında hiç bilgilendirilmediğini ve %70,8'i (n=381) bu konuda bilgilendirilme gereksinimi duyduklarını belirtmişlerdir. Öğretmenlerin %84,4'ü (n=454) çocuk ihmal ve istismarını kanunlara göre bildirmek zorunda olduklarını, %98'i (n=527) ise ahlaki anlamda bildirimden sorumlu olduklarını belirtmişlerdir. Öğretmenler çocuk istismar ve ihmalini bildirecekleri yer olarak en çok okul yönetimini (x=1,67) tercih etmişlerdir. Fiziksel istismarla ilgili verilen tanım ve belirtilere 538 öğretmenin %81,2'si (n=437) Duygusal ihmal ve istismara %92,9'u (n=500), cinsel istismara %91,4'ü (n=492), ekonomik istismara %69,1'i (n=372), fiziksel ihmale %61,7'si (n=332), eğitimsel ihmale %81'i doğru yanıt vermiştir. Çocuk istismarı ve ihmali ile ilgili öğretmenler kendilerini orta düzeyde (2,61- 3,40) yeterli görmektedir. Tanım ve belirtilere verilen cevaplar incelendiğinde, öğretmenlerin çocuk istismarı ve ihmaline yönelik farkındalık düzeyleri yüksek düzeyde çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
PRE-SCHOOL TEACHERS' AND PRIMARY SCHOOL TEACHERS' VIEWS AND AWARENESS LEVELS ABOUT CHILD ABUSE AND NEGLECT (Kayseri Sample) Murat SAĞIR Erciyes University, Institute of Educational Sciences Master Thesis, November 2013 Advisor: Assist. Prof. Alpaslan GÖZLER ABSTRACT This research has been conducted in order to determine pre-school teachers' and prımary school teachers' vıews and awareness levels about chıld abuse and neglect. Basic Screening Survey Model was used in carrying out the research. The samples of the study were selected through random sampling in Kayseri city, Melikgazi, Kocasinan and Talas districts in 2012-2013 school year. 369 teachers were selected among 3123 primary school teachers and 169 teachers were selected among 474 pre-school teachers who work in kindergartens and nursery schools. As data collection tool, a survey which was developed by the researcher was used. Of all the teachers who were involved in the research, 89,7 %(n=482) stated that they did not receive education about child abuse and neglect, 75,8 % (n=408) stated that they did not keep informed about child protection act and 70,8 % (n=381) indicated that they needed to be informed about child abuse and neglect. 84,4 % (n=454)of the teachers pointed out that they have to report child abuse and neglect because of the laws, 98 % (n=527)of the teachers stated that they are responsible because of ethical concerns. Teachers mostly prefer school administration(x=1,67) to report child abuse and neglect. Of 538 teachers, 81,2 % (n=437)gave correct answers to the questions about the definitions and indications of physical abuse, 92,9 % (n=500) gave correct answers for emotional abuse and neglect, 91,4 % (n=492) gave correct answers for sexual abuse, 69,1 % (n=372) gave correct answers for economic abuse, 61,7 % (n=332) gave correct answers for physical neglect and 81 % gave correct answers for educational neglect. Teachers feel they are adequate at a moderate level (2,61-3,40) about child abuse and neglect. When the answers to definitions and indications are analyzed, it was found out that teachers' awareness levels about child abuse and neglect are at a high level.