Uludağ yöresinde (Bursa) alternatif turizm türü olarak yayla turizmi
Tableland tourism as a alternative tourism type in Uludağ locality (Bursa)
- Tez No: 358532
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Uludağ Yöresi, Yaylacılık, Alternatif Turizm, Yayla Turizmi, The Uludağ Area, Plateaus, Alternative Tourism, Plateaus Tourism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Yaylalar, Anadolu'da Türk toplumlarının öteden beri ekonomik ve yerleşme amaçlarıyla değerlendirdikleri mekânlardandır. Günümüzde ise daha çok alternatif turizm kaynağı olarak çekicilikler sunan ve bu kapsamda değerlendirilen yaylalar, turizm fonksiyonları ile yeniden önem kazanmaya başlamıştır. Burada sunulan çalışma kapsamında Bursa ili sınırları içindeki Uludağ Yöresi yaylalarından Sarıalan, Kirazlıyayla ve Kocayayla incelenmiştir. Büyük bir bölümü Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü'nde, Bursa ili sınırları içinde yer alan Uludağ Yöresi; zengin doğal ortamı, temiz havası, endemik bitkileri, kültürel zenginliği, sosyo-ekonomik özellikleri ve özellikle kış turizmi olanakları ile dikkat çeken çevrelerden biridir. Çalışma kapsamında Uludağ Yöresi yaylalarının doğal ve beşeri coğrafya özelliklerinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca yaylaların kulanım durumları, turizm potansiyelleri, yaylaların mevcut kullanımı ile ilgili problemler Uludağ Yöresi yaylalarında uygulanan anket yöntemi ile ortaya konmuş ve bazı sonuçlar elde edilmiştir. Çalışmanın sonucunda Uludağ Yöresi yaylalarının daha çok turizm kaynağı olarak değerlendirildiği; yaylaların doğal ve beşeri özelliklerinin yayla turizmi açısından önem taşıdığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte Uludağ'ın kış turizm merkezi olarak da önem taşımasının yaylaların alternatif turizm açısından değerlendirilmesinde etkileyici bir faktör olduğu belirlenmiştir. Ancak Uludağ yöresi yaylalarından turizmde etkin bir şekilde yararlanma konusunda henüz gelişme sağlanamamıştır.
Özet (Çeviri)
Plateaus in Anatolia are places which have been used by Turkish society for economic and accommodation purposes. Recently, they have regained their importance as they are considered as alternative tourism resources. Sarıalan, Kirazlıyayla, and Kocayayla which are within the borders of the city of Bursa were investigated in this study. The Uludağ area which is located in the southern part of Marmara region is one of the places known for its clear air, rich natural environment, endemic plants, cultural distinctness, socio-cultural characteristics, and facilities for winter tourism. The aim of this research was to analyze the natural and human characteristics of the plateaus in the Uludağ area. In addition, usage of these plateaus, their tourism potential, and problems faced in their usage were investigated. A questionnaire was used to collect the data. It was found that the plateaus in the Uludağ area were mostly used as a tourism resource and their natural and human characteristics were considered as important for tourism. Another factor which affected the importance of the area was that Uludağ was seen as a center of winter tourism. However, the plateaus in the Uludağ area were not utilized efficiently for tourism.