Dağınık sistemlerde dinamik yük dengeleme
Dynamic load balancing in distributed systems
- Tez No: 35859
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAYHAN ERCİYES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Yarı dağıtık yük dengeleme, küme, merkezi kontrol işlemcisi, gerçek zamanlı sistem, kritik bitiş zamanı, Semi distributed load balancing, domain, central load balancer, real-time system, deadline
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET DAĞITIK SİSTEMLERDE DİNAMİK YÜK DENGELEME BAYKAL, Nilgün Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kayhan Erciyeş Temmuz 1994, 77 sayfa Bu tezde, dağıtık sistemlerde önceden kullanılan merkezi ve dağıtık iş dağılımı yöntemlerine alternatif olarak, yarı dağıtık bir iş dağıtım sistemi önerilmiştir. Önerilen sistemde, işlemciler, her birinde bir merkezi kontrol işlemcisi olan kümelere ayrılmıştır. Yük dengeleme işlemi önce kümelerin kendi içerisinde, daha sonra kümeler arasında uygulanmıştır. Böylece küme içinde merkezi, kümeler arasında ise dağıtık bir sistem elde edilmiştir. Bu tez çerçevesinde iki uygulama gerçekleşmiştir. İlkinde, işlemcilerin merkezi işlem birimi (MİB) kuyruk uzunlukları yük indisi olarak ele alınmış ve sistemdeki işlemcilerin yükleri dengelenmeye çalışılmıştır. İkincisinde ise gerçek zamanlı süreçlerin kritik bitiş zamanlarını da sağlamaya çalışan bir algoritma geliştirilmiştir. Her iki bölümde de kümelerin içerdiği işlemci sayısı çok azalmamak kaydı ile sistemdeki küme sayısı arttığında, yük dengelemede başarım yükselmiştir. Ayrıca gerçek zamanlı sistem uygulamasında süreçlerin kritik bitiş zamanlarını daha fazla oranda karşıladıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DYNAMIC LOAD BALANCING IN DISTRIBUTED SYSTEMS BAYKAL, Nilgiin M.S. in Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kayhan Erciyeş July 1994, 77 pages This thesis propose a semi distributed load balancing method as an alternative to the fully distributed and centralized load balancing approaches for load distribution on distributed systems. In this method, processors are divided into domains which have variable number of processors and a central load balancer (CLB). The load balancing algorithm first of all tries to balance the load within the domain and afterwards between the domains -if needed. Implementation has two parts. In the first part, load index is selected as CPU queue lengths of processors and load of processors in the system is tried to be balanced. In the second part, a real-time system which intends to meet deadlines of processes is developed. In both parts, if the number of processors in a domain is not very few, as the number of domains increase, system performance increases. In second part, ratio of meeting deadlines of processes' is increased.