Görüntülerin 3-boyutlu yeniden oluşturumu
3-Dimensional image reconstruction
- Tez No: 35860
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Image, rendering, medical imaging, 3-dimensional image, voxel
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Ill ÖZET GÖRÜNTÜLERİN 3-BOYUTLU YENİDEN OLUŞTURUMU YETKİN, Savaş Tayfun Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yusuf ÖzMrk Ağustos 1994, 74 sayfa Bu tezde, tıbbi görüntülemenin temel prensipleri, bilgisayarlı tomografinin temel prensipleri ve teorisi, üç boyutlu görüntü kavramı, tıbbi görüntüleme alanında üç boyutlu görüntüyü yeniden oluşturma yöntemleri, hacim düzenleme algoritması ele alınmıştır. Teşhis ve tedavi planlaması alanlarında, tıbbi görüntüleme mekanizmaları çok kuvvetli bilgi kaynaklandır. Buradan elde edilen bilgilerin kullanılması ile insan vücudundaki anatomik yapılar tanımlanmaktadır. Bu mekanizmalar içinde bulunan bilgisayariı tomografi, tomografik özelliklerin yardımı ile geniş bir kullanım alanı bulmaktadır. İki boyutlu görüntülerin incelenmesinde çekilen zorluk ve sonuca varabilmek için özel eğitim ve tecrübenin gerekliliği yeni bir fikrin gerekliliğini ortaya koymaktadır; üç boyutluluk. Üç boyutlu görüntülemenin amacı iki boyutlu düzlemlerde gösterilecek olan üç boyutlu yapılan oluşturmaktır. Bu yordamın temel adımlan; veri hacminin formasyonu, sınıflandırma ve görüntünün yansıtılmasıdır. Üç boyutlu görüntü oluşturma teknikleri iki ana grupta toplanır; yüzey tabanlı ve hacim tabanlı. Yüzey tabanlı teknikler ilgilenilen nesnenin yüzey yapısını oluşturmayı ve bu yapının gölgelendirilmesi ile yansıtılarak görüntünün elde edilmesini amaçlamıştır. Hacim tabanlı tekniklerde ise hacim incelenecek olan yapüann gösterildiği bir yan-saydam jeldir. Burada her bir noktaya şeffaflık yüzdesini gösteren bir görünme değeri ve gölgelendirme yönteminden elde edilen bir renk değeri atanmaktadır, son olarak yansıtma işlemi yapılmaktadır. Anahtar kelimeler Görüntü, düzenleme, tıbbi görüntüleme, üç boyutlu görüntü, voksel.
Özet (Çeviri)
»V ABSTRACT 3-DIMENSIONAL IMAGE RECONSTRUCTION YETKİN, Savaş Tayfun M.S. in Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Yusuf özlürk August 1994, 74 pages In this thesis, basic principles of medical imaging, basic principles and theory of computed tomography, three dimensional image concept, methods of three dimensional image reconstruction in medical imaging, the algorithm of volume rendering have been considered. In the diagnostic pathway and treatment planning, medical imaging is the most powerfull information source. The anatomic structures of human body is defined by using this informations. In these mechanisms computer tomography, which has tomographic features, has been widely used. The difficulties of examination of two dimensional images and the neccessity of the special training and experience are two reason for the need of new idea; three dimensional. The aim of three dimensional imaging can be generate image from three dimensional anatomic structures to display onto two dimensional screen. Main steps of this procedure are formation of data volume, classification, and projection of image. Three dimensional image reconstruction techniques are in two main groups: Surface based techniques and volume based techniques. Surface based techniques aimed to construct the surface reperesentation of the object that is interested in the data volume and the result of shading operation this surface structure and finally project of this get the image to display. In volume based techniques, volume is the semi-transparent gel that the interested structure display. The opacity value assigned to the point of volume which is the percentage of transparency and a colour value can assign from shading methods, finally projection process can be done.