Computer aided synthesis of straight-line motion mechanisms
- Tez No: 3585
- Danışmanlar: PROF. DR. ERES SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: stralgnt-line Mecnanlsms, Mecnanism Syntnesls, cne»ysnev Tneory, computer Aided syntnesls. ii
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET BİLGİSAYAR YARDIMI İLE DO?RUSAL HAREKET MEKANİZMALARISIN TASARIMI OZSOYLU, Suat Ali Yüksek Lisans Tezi, Makina Müh <># Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Eres SÖYLEMEZ,, Y. Tez Yöne t i c i s i : Yard. Pr of. Dr. Samim ÜNLUSOY Şubat 198Ö, i 17 pages Bu çalışmada bilgisayar kul anımı ile doğrusal hareket meKanizmalarmın tasarımı gerçekleştirilmiştir. DÖrt tip doğrusal hareket mekanizması incelenmiş ve bilgisayar kulanımı için algoritmalar belirlenmiştir. Buna -ek olarak, Eraslan'm düz çizgi haraketine uyarladığı üç, konum tasarımı incelenmiş ve bu yolda da bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Sonuçlar Chebyshev teorisi ile elde eldilenlerle karalaştırılmıştır. Bilgisayar programları BASIC dili ile modüler bir biçimde hazırlanmıştır. Algoritmalar, tasarım parametrelerinin arasındaki ilişkiyi gösteren tablolar ve bu parametrelerin opt imi zasy onuna olanak sallanması ile kulanıcıya maksimum yardımda bulunmaktadır. Programlar, genelikle mühendislerin kulanabileceği, herhangi IBM PC uyumlu bilgisayarda çalıştırılabilirler. iiiAnalı tar Eel ime ler: Doğrusal Harene t HeKanizmaları, HeKanizroa Tasarımı, Qıe»ysiıev Teorisi, Bilgisayar Yardımı ile Tasar im, iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED SYNTHESIS OF STRAIGHT LIKE MOTION MECHANISMS OZSOYLU, suat AH M.S, m Mecnanical Eng, Supervisor: Prof, Dr. Eres söylemez Cosupervlsor: Assoc, Fi^of.Dr, Saralm ÜNLUSOY January 1966, 11$ pages In tills study a computer program for tne syntliesis of approximate straignt-line motion mecîıanisms is developed. Four different types of straignt-line motion mecîıanisms nave been investigated and algoritnms nave been found for tne computer aided design of tnese mecnanlsms m an interactive atmospnere. Additionally, a tnree point approximation to a straignt-line generation, proposed in [8Î, was also investigated and a computer program nas been prepared for tne syntnesis procedure. Tne results are compared witn tnose obtained from tne cnebysnev tneory. Tne computer programs are written in BASIC and are in modular form, Tne algoritnms are prepared to give maximum neip to tne designer by permitting optimization of design parameters, supplying tables to indicate tneeffects of tne design parameters among eacn otner. Tne program can be run on any IBM PC compatible computer wnlcn is generally available to practicing engineers.