Hastanelerde hemşirelerin shift (vardiya) yöntemi ile çalışmasının iş doyumuna etkisini belirlemeye yönelik bir alan çalışması
A study on determining the effects of the nurses' working with shift system in hospitals on job satisfaction
- Tez No: 358731
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLAVER TENGİLİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş doyumu, Vardiya çalışma, Hemşireler, Memnuniyet, Şikâyet, Job satisfaction, Nurses, Satisfaction, Complaint
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada, hastanelerde shift (vardiya) sistemi ile çalışmanın hemşirelerin iş doyumuna etkisini belirlemek ve vardiyalı çalışmadan duyulan memnuniyet düzeyi ile iş doyumu arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amaçlanmıştır. Araştırma, Ankara ilinde bulunan 1'i kamu 6'sı özel olmak üzere toplam 7 hastanede vardiya sistemi ile çalışan 327 hemşireye anket uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada değerlendirme aracı olarak demografik özellikleri belirleyen ifadelerin dışında katılımcıların iş doyum düzeylerini belirlemeye yönelik 20 maddeden oluşan Minnesota İş Doyum Ölçeği ve hemşirelerin vardiyalı çalışma sistemine ilişkin algılarına değerlendirmeye yönelik araştırmacı tarafından ilgili literatür taranarak oluşturulmuş 20 maddeden oluşan anket formu kullanılmıştır. Araştırmada ilk olarak katılımcıların demografik özellikleri bağımsız değişken olarak ele alınmış ve katılımcıların demografik özelliklerine göre ifadelere katılma durumları incelenmiştir. Araştırmada ayrıca“iş doyumu”bağımlı değişken,“vardiyalı çalışmadan duyulan memnuniyet”ve“vardiyalı çalışmaya yönelik şikayetler”ise bağımsız değişkenler olarak kabul edilmiş ve bağımlı değişkenle bağımsız değişkenler arasındaki ilişki Pearson korelasyon ve çoklu regresyon analizleri ile test edilmiştir Araştırma sonucunda kadın, kamu hastanesinde çalışan ve daha üst bir öğrenim düzeyine sahip hemşirelerin vardiyalı çalışmaya yönelik şikayetlerinin daha fazla olduğu ve iş doyumunun daha düşük olduğu görülmüştür. Araştırmada vardiya çalışmaya yönelik şikayetler arttıkça iş doyumun düştüğü ve vardiyalı çalışmadan duyulan memnuniyet düzeyi artıkça iş doyumunun da arttığı görülmüştür. Ayrıca yapılan regresyon analizi sonucunda da vardiyalı çalışma sisteminden duyulan memnuniyetin iş doyumunun anlamlı bir yordayıcısı olduğu ve iş doyumuna ilişkin toplam varyansın % 18'inin vardiyalı çalışma sisteminden duyulan memnuniyet ile açıklandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study isto determines the effects of the nurses' working with shift system in hospitals on job satisfaction and to evaluate the relation between satisfaction level and job satisfaction. The research was carried out in seven hospitals in Ankara, one of which was public and six of which were private. The 327 nurses working with shift system were given a questionnaire. A part from expressions determining demographic properties, Minnesota Job Satisfaction Scale composed of 20 articles was used to determine the level of the participants. In addition, a questionnaire composed of 20 articles was prepared by the researcher after literature review to evaluate the perceptions of the nurses working shift system. At first, the participants' demographic properties were taken as an independent variable and the participants ideas about the expressions were analyzed according to their demographic properties. In the research,“Job Satisfaction”was regarded as a dependent variable and“Satisfaction About Shift-Working”and“Complains About Shift-Working”were regarded as independent variables. The relation dependent variable and independent variable was tested by Pearson Correlation and Multiple Regression analysis. As a result of the research, it was seen that the nurses having higher level of education and working in public hospitals have more complaints about shift system and their job satisfaction is low. It is also seen that, the more complains about shift system there are, the lower job satisfaction is. And the more satisfaction about shift system there is, the higher job satisfaction gets. In addition as a result of the Regression analysis, it is seen that satisfaction about shift system is a meaningful precursor and the total variances %18 job satisfaction is explained by the satisfaction about the shift system.