Kanunla ihtilafa düşmenin temsilinde kaybolan çocukluk
Lost childhood in representation of conflict with the law
- Tez No: 358776
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEDRİYE POYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocukluk, Suça Karışmak, Temsil, Ayrımcılık, Child, Childhood, İnvolvement in Crime, Representation, Discrimination
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu tez Türkiye'deki gazete haberlerinde kanunla ihtilafa düşen, sokakta yaşayan/çalışan ve tiner kullanan çocukların temsil ediliş biçimlerini incelemektedir. Haberlerde çocukların çok az temsil bulmasının yanı sıra, haberlerde yer aldıkları zaman da genellikle sorunlu bir sunumla ele alınmaktalar ve bu olgu, kanunla ihtilafa düşen çocuklarla ilgili haberlerde de sıkça karşımıza çıkmaktadır. Kanunla ihtilafa düşen çocukların çoğunlukla yasa ve etik kodlar ihlal edilerek, kimliklerinin doğrudan ya da dolaylı yolla deşifre edildiği, klişelerle anıldıkları, yaftalandıkları gözlemleniyor ve bunlara ek olarak, haberlerde çocukları suça iten nedenlere yer verilmiyor ve suçlar, genellikle belli sosyo-ekonomik konumdaki çocuklarla özdeşleştiriliyor. Sokakta yaşayan/çalışan, tiner kullanan çocuklar“potansiyel suçlu”olarak kurgulanıyorlar. Bu tezin amacı, kanunla ihtilafa düşen, sokakta yaşayan/çalışan, tiner kullanan çocuklarla ilgili haberlerdeki bu sorunlu kodlayış biçimini analiz etmektir.
Özet (Çeviri)
This thesis will examine representation of children in conflict with the law and children live/work in street and children take thinner in the newpapers in Turkey. Besides representation of children in the news is too little; if children take part in the news; they are generally taken up form with problem and this fact appears frequently in the news about children in conflict with the law. Although law and ethic codes about children in conflict with the law are mostly obsevationed that their identities deciphered directly or indirectly and they are called with clichés and they are labelled and besides these, there are no the reasons in the news which make children in conflict with the law Also crimes are generally made identical with children in some socio-economic situation. Children live/work in street and children take thinner are represented“potential guilty”. The purpose of this thesis is to analyze this representation with problem in the news about children in conflict with the law and children live/work in street and children take thinner.