'Sızdırma habercilik' üzerine eleştirel bir çözümleme
A critical analysis on 'leaked reporting'
  1. Tez No: 358786
  2. Yazar: ELİF CAN İNALKOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ATILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Sızdırma habercilik, gazetecilikte etik, yeni medya, haber kaynağı, kamusal alan, Leaked reporting, journalism ethics, new media, news source, public place
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Sızdırma habercilik, iletişim çalışmalarında; bilginin, haberin, özgürlüklerin,“ulusal çıkarlar”ın, gazeteciliğin, kamusal alanın, güvenliğin ve demokrasinin tanımı üzerine yeniden düşünmek için bir fırsattır.“Bilinebilir olan”ı,“bilinmesi gereken”i ve“bilinmesine izin verilen”i tartışmaya açan bu fırsat kapsamında sızdırma habercilik; basının uzunca bir süredir içinde bulunduğu açmazları çözecek, devletin elindeki tüm bilgileri gerçek sahibi olan vatandaşa verecek, medyayı endüstri olmaktan çıkaracak bir“kutsal kurtarıcı”olarak değil, bir kapasite olarak görülmektedir. Bu kapasitenin, gazetecilik mesleğinde bir değişim/dönüşüm rolü üstlenip üstlenemeyeceği anlamak için mesleğin neden bir dönüşüme gereksinim duyduğundan başlanarak, sızıntıların devletlerin güvenlik ve demokrasi kaygıları arasındaki salınımı takip edilmiştir. Araştırma kapsamında demokratik bir devletin temeli olabilecek bir iletişim sisteminin oluşturulabilirliği noktasında sızdırma haberciliğin mevcudiyeti, konumu, şekillenişi ve üstlenebileceği görevler sorgulanmıştır. Enformasyonu kamusal bir işleve kavuşturacak olanaklar, gazetecilik mesleğinin demokrasi ve güvenlik ile yaptığı karşılaşmalarda aranmıştır. Söz konusu karşılaşmalar, sızdırma haberlerin hem kurucu nosyonu, hem de yozlaşma olanağının kendisidir.
Özet (Çeviri)
“Leaked Reporting”is an opportunity for re-thinking of the definition of knowledge, news, freedoms,“national interests”, journalism, public place, security and democracy in the communication studies. Within the context of this opportunity which brings into a discussion of which“is knowable”,“should be known”and“let it be known”; leaked reporting is considered as a capacity not a“sanctus salvator”which would solve all the dilemmas which the press has faced for a long time; give all the information to the citizens who are its real owners, or transform the media into a non-industrial basis. In order to understand whether this capacity will assume a transformative role in the profession of journalism , starting with the reason why the profession of journalism requires a transformation; the cycle of leaks between security and democracy was pursued throughout this thesis. Leaked reporting's existence, position, structuring and probable tasks were examined with regard to the capacity of creating a communication system which can constitute the basis of a democratic state. The possibilities which would give the information a public function were searched in the confrontations of the profession of journalism between democracy and security. These confrontations themselves are both the constituent notion and the possibility of corruption capacity of leaked reportings at the same time.