Borcun zamanaşımına uğramasına Borçlar Hukuku ve Ceza Hukuku düzenlemelerinin etkisi
Debp i̇s ti̇me-barred, i̇mpact of Criminal Law provi̇si̇ons and Law of Obli̇gati̇ons
- Tez No: 358809
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AYRANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Zamanaşımı, borç, ceza davası zamanaşımı, Def'i, feragat, statute of limitation, debt, criminal statute of limitation, delay of limitatiton, waiver of statue of limitations
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Medeni Hukuk) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Genel olarak borcu sona erdiren sebepler; yenileme, alacaklı ve borçlu sıfatlarının birleşmesi, ifa imkansızlığı, takas ve zamanaşımıdır. İnceleme konumuz olan zamanaşımı müessesesi günümüz modern hukuk sistemine kadar hukuki ve sosyal ihtiyaçlar sebebiyle varlığını hep muhafaza etmiştir. Zamanaşımı borcu sona erdirmeyip, dava ve cebri icra marifetiyle tahsilini engeller. İki tür zamanaşımı mevcut olup; bunlardan ilki daha çok belli bir sürenin geçmesi ile gayrimenkul mülkiyetinin iktisabı sonucu doğuran kazandırıcı iktisabi zamanaşımı olup, diğeri çoğunlakla alacak haklarına ilişkin ve belli bir sürenin hitamında hakkında kaybına sebep olan ıskatı (kaybettirici) zamanaşımıdır. Zamanaşımına tabi borçlar sözleşmeden, haksız fiilden ve sebepsiz zenginleşmeden kaynaklanabilir. Zamanaşımı süreleri hakkın niteliğine göre altı ay ile yirmi yıl arasında değişmektedir. Öte yandan haksız fillerin aynı zamanda suç teşkil etmesi halinde daha uzun olan ceza davası zamanaşımı uygulanır. Çalışmamızda Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ile getirilen yenilik ve düzenlemeler özellikle incelenmiş, 818 sayılı Borçlar Kanununun yürürlüğü esnasında en tartışmalı konulardan biri olan eser sözleşmesinde ayıba karşı tekeffül sorumluluğuna ilişkin zamanaşımı süreleri Yargıtay kararları doğrultusunda irdelenmiştir. Bunun yanında zamanaşımının şartları, zamanaşımı süreleri ve bu sürelerin değiştirilmesi, zamanaşımından feragat, ceza zamanaşımı, zamanaşımı def'i zamanaşımı sürelerinin kesilmesi ve durması konularına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Generally, reasons of the termination of debt are, renewal, merging of creditor and debtor, impossibility of performance, swap and statute of limitation. Subject of exemination has always maintains the existence cause of reasons of legal and social requirements until modern legal system limitation does not terminate liability, prevents collection by means of lawsuit and enforcement. Two types of limitation are available. First, within the passing of time is a certain saving limitation which occurs acquisition of real estate property the other is ( consuming) limitation which causes loss of rights in the end of certain period related with mainly the right of claim. The debts subjecet to limitation can source by a contract, causeless enrichment and unfair action. Limitation periods changes betwenn six months and twenty years according to nature of right. On the other hand, in case of constituting a criminal offence et tehe same time, longer criminal prosecution limitations is applied. In our study, especially innovation and regulations occurred by Turkish Code of Obligations no 6098 which was effectuated in July 2012 are examined, limitations periods related with the responsibility of warranty against to imperfection in contract of work wich is the most debated issues during execution of Code of Obligations no 818 were examined in direction with decisions of Supreme Court of Appeals, in other respects, subjects of limitation periods, limitation canditions and changing of these periods, waiver of statute of limitations, criminal statute of limitation, interruption and stoppage of limitation, delay of limitation are hereby given.