Türkiye'de kadınların gece çalışma koşulları ve aile-içi rollerine etkisi
The effect of night work condition of women in Turkey
- Tez No: 358864
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: gece çalışması, kadın, toplumsal cinsiyet, aile-içi roller, night work, women, gender, family roles
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de kadınların gece çalışma koşullarının aile-içi rollerine etkisini kadınların kendi deneyimleri üzerinden aktarabilmektir. Bu amaçla, ilk olarak kavramsal bir çerçeve oluşturulmuş, sonrasında kadınların gece çalışma koşullarını belirleyen yasal düzenlemeler tarihsel bakımdan incelenmiştir. Son bölümde, çalışmanın amacıyla uygun olarak kadınların gece çalışma koşullarının aile-içi rollerine etkisini belirlemek üzere Manisa bölgesi beyaz eşya sanayiinde çalışan kadın işçilerle görüşmeler yapılarak, bu kadınların aile-içi rollerini ve gece çalışmasını nasıl anlamlandırdıkları ve bununla ilgili yaşadıkları deneyimler aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study to explain the effect of night work condition of women on her family roles for this aim firstly created a conceptual framework and then to examine of legal regulation about womens night work condition. Finally for the purpose of this study the region of Manisa's industry negotiations were conducted with women worker for this reason lastly the explain of her experience about night work condition.