Türkiye muhalefet alanı ve heteroseksizm:Muhalefet alanında heteroseksüel olmamak
Field of opposition and heterosexism in Turkey: Not being heterosexual in field of opposition
  1. Tez No: 358876
  2. Yazar: DEMET BOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP DİLEK HATTATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Heteroseksizm, muhalefet alanı, alan kuramı, LGBT Hareket, Heterosexism, opposition field, field theory, LGBT Movement
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu çalışma Fransız sosyolog Pierre Bourdieu?nün alan kuramından hareketle tariflenen Türkiye muhalefet alanının içinde bulunduğumuz dönemdeki yapısı ve nitelikleri ile yapısal ve tarihsel bir sistem olan heteroseksizmin ilişkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda ilk olarak heteroseksizm; cinsiyet, toplumsal cinsiyet, arzu, cinsellik ve aile kurumu tartışmaları ile birlikte tarihsel olarak incelenmiştir. Çalışmanın devamında, Türkiye muhalefet alanının yaşadığı dönüşümler, heteroseksizme karşı sistematik olarak mücadele eden LGBT hareket ile alanın diğer eyleyicilerinin ilişkisi odağında tartışılmıştır. Bu çalışma, niteliksel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın verileri, alanın heteroseksizm bağlamında barındırdığı farklı konumlanışları belirleyebilmek için gerçekleştirilen arşiv taraması çalışmasının ardından, muhalefet alanında örgütlenme deneyimi olan ve kendilerini lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve queer olarak tanımlayan kişilerle yapılan derinlemesine görüşmeler yoluyla edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the relationship between the current structure and characteristics of the field of opposition in Turkey, which is described on the basis of French sociologist Pierre Bourdieu's field theory, and heterosexism, which is a structural and historical system. In this context, firstly, heterosexism was examined historically through discussions of sex, gender, desire, sexuality and the institution of family. Next, the transformations of the field of opposition in Turkey were discussed, focusing on the relationship between LGBT movement and the other actors in the field. The research was carried out with qualitative methodology. Data were obtained through in-depth interviews with persons who has experience in organizations within the field of opposition and identify themselves as lesbian, gay, bisexual, transgender, and queer, following an archive review carried out in order to determine the different positions in the field, within the context of heterosexism.