Kıyı otellerinde çevresel yönetim uygulamaları
Environmental management practices in resort hotels
- Tez No: 358875
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Çevre, kıyı otelleri, çevre yönetim sistemi, çevresel önem algısı, çevresel performans, Environment, resort hotels, environmental management system, environmental importance perception, environmental performance
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Son yıllarda hızla büyüyen turizm endüstrisinin bir unsuru olan otel işletmeleri doğal kaynakları önemli oranda tüketmekte, atık oluşumuna sebep olmakta ve çevrenin sürdürülebilirliğine büyük oranda olumsuz etki yapmaktadır. Bunun sonucunda otel işletmeleri; ekonomik, kurumsal imaj yaratma, sosyal sorumluluk gibi bazı nedenlerden dolayı çevresel uygulamalara önem vermeye başlamış ve herhangi bir çevresel yönetim sistemini edinme yoluna gitmiştir. Bu süreçte yöneticilerin rolü büyük önem taşırken, konuya ilişkin literatürde yöneticilerin çevresel uygulamalara yönelik önem algıları ile görev yaptıkları otellerde çevresel uygulamaların ne düzeyde performansa aktarıldığı konusunda karşılaştırma yapan çalışmanın oldukça az olduğu görülmektedir. Yöneticilerin çevresel uygulamalara ilişkin önem algıları ile otellerin çevresel performans düzeylerini kıyaslamak amacıyla yapılan bu çalışmada, Muğla ve Antalya bölgelerinde faaliyet gösteren dört ve beş yıldızlı kıyı otel yöneticilerinden elde edilen veriler incelenmiştir. Bu bağlamda, yöneticilerin çevresel uygulamalara ilişkin önem algılarında demografik özelliklere göre farklılıklar olup olmadığı ve otellerin çevresel uygulamalara ilişkin performans düzeyleri ile yöneticilerin çevresel önem algıları arasında farklılıklar olup olmadığı t-testi ve ANOVA uygulanarak tespit edilmiştir. Benzer şekilde, otellerin performans düzeyleri üzerinde etkisi olduğu düşünülen çevre sertifikası ve otelin yaşı gibi faktörlerin, otellerin performans düzeyinde farklılıklar oluşturup oluşturmadığını tespit etmek amacıyla t-testi ve ANOVA uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda, otel yöneticilerinin çevresel uygulamalara ilişkin önem algıları ile çalışmakta oldukları otellerin çevresel performans düzeyleri arasında farklılık bulunduğu, herhangi bir sertifika sahibi olan oteller ile yabancı zincir otel işletmelerinin çevresel uygulamalara ilişkin performans düzeylerinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, as a part of rapid growing tourism industry hotel businesses consume significant amounts of natural resources, generate large amounts of waste and have a substantial impact on the sustainability of natural environment. Consequently, hotels have started to address environmental practices and adopt environmental management systems (EMS) owing to different reasons such as economic profits, improving the corporate image and social responsibility. While managers play a role during the process of adopting an EMS, comparing managers? attitudes and the performances of the hotels they work is rarely investigated in the related literature. The purpose of the study is to compare the managers? perceptions related to environmental practices and the environmental performances of the hotels they work at. Therefore, the data collected from managers in Muğla and Antalya has been analyzed. In this context, whether there are differences in managers? environmental importance perception related to environmental practices according to demographic features and between the levels of hotels? environmental performances related to environmental practices have been investigated using t-test and ANOVA. Similarly, in order to determine whether environmental certifications and hotels? age etc. which are thought to have an impact on the level of hotels? environmental performances make differences in the level of hotels? performances, t-test and ANOVA have been applied. The results of the study show that there is a statistically significant difference between the managers? environmental importance perceptions related to environmental practices and the environmental performances of the hotels they work at. Moreover, the level of the performances related to environmental practices of the hotels having an environmental certification and foreign chain hotels are higher than the hotels having none and local hotels and independent local chain hotels respectively.