Non-invaziv mekanik ventilasyon uygulanan akut solunum yetmezlikli hastalarda tedavi başarısını ve mortaliteyi değerlendirmede APACHE-II VE CURB-65 skorlama sistemlerinin karşılaştırılması
Comparison of the CURB-65 and APACHE-II scoring systems for evaluating mortality and success of treatment in patients treated with non-invasive mechanical ventilation for acute respiratory failure
  1. Tez No: 358881
  2. Yazar: ASLI BİNGÖL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR BERK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: CURB-65, APACHE-II, mortality, respiratory failure, non-invasive mechanical ventilation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Non-invaziv mekanik ventilasyon uygulanan akut solunum yetmezlikli hastalarda tedavi başarısını ve mortaliteyi değerlendirmede APACHE-II ve CURB-65 skorlama sistemlerinin karşılaştırılması. Dr. Aslı Bingöl, Göğüs Hastalıkları AD, Sivas, 2013. Çalışmamızın amacı; Non-invaziv mekanik ventilasyon ( NIMV) tedavisi uygulanan akut solunum yetmezlikli hastalarda NİMV tedavisinin başarısını ve mortaliteyi öngörmede CURB-65 ve APACHE-II (Acute Physiologic and Chronic Health Evaluation) skorlama sistemlerini karşılaştırmak ve bu skorların diğer laboratuvar parametreleriyle olan ilişkilerini araştırmaktı. Çalışmamıza Aralık 2011 - Aralık 2012 tarihleri arasında akut hiperkapnik solunum yetmezliği nedeni ile servisimizde NIMV tedavisi uygulanan 98 hasta dâhil edildi. Başlangıç arteryel kan gazı değerlerinde NIMV tedavisi sonrası hiperkapni ve hipoksemide iyileşme olan ve/veya tedavi sonucu taburcu olan 81 hasta NİMV başarılı (NIMVb), entübe olan ya da ölen 17 hasta NİMV başarısız (NIMVz) gruba dâhil edildi. NIMVb ve NIMVz gruplarının demografik özellikleri, laboratuar parametreleri, tedavi öncesi ve sonrası arteryel kan gazı değerleri ve CURB-65 ve APACHE-II skorları karşılaştırıldı. Hastalar başvurularından itibaren 6 ay süreyle takip edildi ve bu süre içerisinde yaşayan ve ölen hastaların da CURB-65 ve APACHE-II skorları ile diğer klinik ve laboratuvar sonuçları karşılaştırıldı. Erkek hastalarda, sigara içenlerde, biyomas maruziyeti olmayanlarda, önceden evde USOT ve NIMV kullananlarda, KOAH?ı olanlarda, aritmisi olmayanlarda NIMV başarı oranları yüksek bulunurken, mortalite oranları anlamlı düzeyde düşük bulundu. Hipoalbuminemi, yüksek serum D-dimer ve N-T pro-BNP (N-Terminal pro-Brain Natriüretik Peptit) düzeyleri, yüksek APACHE II ve CURB-65 skorları, tedavinin 2. saatinde AKG incelemesinde düşük pH ve yüksek PaCO2 düzeyleri NIMV başarısızlığını ve hastane mortalitesini etkileyen önemli risk faktörleri olarak saptandı. APACHE-II ile CURB-65 skorları arasında arasında pozitif yönlü korelasyon izlendi, APACHE-II skoru arttıkça CURB-65 skorunun da arttığı görüldü (r = 0.69, p = 0.001).
Özet (Çeviri)
Comparison of the CURB-65 and APACHE-II scoring systems for evaluating mortality and success of treatment in patients treated with non-invasive mechanical ventilation for acute respiratory failure. Dr. Aslı Bingöl, Chest Diseases Clinic of Cumhuriyet University Hospital, Sivas, 2013 The aim of this study was to compare of the CURB-65 and APACHE-II scoring sytems for evaluating mortality and success of treatment in patients treated with non-invasive mechanical ventilation for acute respiratory failure and to investigate their relationship with other laboratory parameters. This study included 98 patients treated with non-invasive mechanical ventilation for acute hypercapnic respiratory failure, between December 2011 and December 2012. Success of NIMV was defined as increase PaCO2 and dicrease PaO2 after 2 hour treatment or discharge hospital, failure of NIMV was defined as death or need of intubation. Demographic datas, laboratory parameters and arterial blood gas values, CURB-65 and APACHE II scores were compared with failure and success groups. Patients were followed up for six months and mortality were noted. Male gender, smoking, absence of exposure to biomass, the use of non-invasive ventilation and LTOT at home previously, Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) were identifed as factors with NIMV success and these patient?s mortality rate were low. Hypoalbuminemia, arrhythmia, high serum D-dimer and NT pro BNP level, high APACHE II and CURB-65 score, low pH and high PaCO2 after 2 hour treatment were identifed as factors with NIMV failure and high mortality rate. Positive correlation was found with CURB-65 score and APACHE II score (correlation coefficient = 0.69, p = 0.001).The scoring systems were compared with ROC analyze and the both scoring sytem were significant for demonsrating success of NIMV treatment. İn ROC analysis area under curve (AUC) was calculated as 0.793 for CURB-65; 0.750 for APACHE II in hospital mortality, so CURB-65 score was more significant than APACHE II score for demonsrating success of NIMV treatment. CURB-65 score has the higher AUC value than APACHE-II score in predicting hospital mortality (AUC:733 for CURB-65, AUC:705 for APACHE) , three months mortality (AUC:677 for CURB-65, AUC:601 for APACHE) and six months mortality (AUC:698 for CURB-65 AUC:659 for APACHE ?II). APACHE-II ? 20 is sensitivity 78%, specificity 46% for predicting in-hospital mortality, and CURB-65 ? 3 is sensitivity % 71, specificity % 72 for predicting in-hospital mortality. İn conclusion; CURB-65 score can be calculate easily at bedside and can be preferred to APACHE-II score for predicting in hospital mortality in patients with treated non-invasive mechanical ventilation for acute hypercapnic respiratory failure.