Zümrüd ü Anka salnamesi
The salname of Zümrüd ü Anka
  1. Tez No: 358880
  2. Yazar: SİNAN SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUNUS EMRE TANSÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Salname, Osmanlı Yıllıkları, Zümrüd ü Anka, Semif Lütfi Erciyaş, The Salname, The Annuals of the Ottoman, The Zümrüd ü Anka, Semih Lütfi Erciyaş
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Osmanlı tarihi, teşkilatı, biyografileri, coğrafyasıyla ilgili ilk salname 1263 (1847) yılında Ahmed Vefik Efendi tarafından, Hayrullah ve Ahmed Cevdet Efendilerin yardımları ve sadrazam Büyük Reşit Paşa'nın emri ile yayınlanmıştır. Salnameler, gittikçe gerek sahife sayısı, gerek boy bakımından, büyümüşler; küçük punto harflerle yazılan bin sayfalık eserler haline gelmişlerdir. 1888'den itibaren Sicil-i Ahval-i Memurin dairesince, bütün devlet ünitelerinde resmi bilgiler bir araya getirilerek tanzim edilmeye başlamıştır. Salnamelerin ikinci Abdülhamid devrinde çıkanları en mükemmelleridir. Bu devlet salnameleri dışında yine resmi nezaret ve vilayet salnameleri de vardı. Ayrıca Seraskerliğin çıkardığı 17 ciltlik Salname-i Askeri, 4 ciltlik Salname-i Nezaret-i Hariciyye, 17 ciltlik Salname-i Bahri, Maarif nezareti salnamesi, ticaret, nifia, maliye neziretleri salnameleri ve 1916 yılında, heyetin hazırladığı İlmiyye salnameleri önemlidir. Bunların dışında hususi salnameler de pek çoktur, ilki Ali Suavi Efendi'nin 1871'de yayınladığı Türkiye Salnamesi ve Ebüzziya Tevfik Bey'in yayınladığı Salname-i Ebü'z-Ziyasıdır. Çalışmanın konusunu teşkil eden Zümrüd ü Anka Salnamesi de bunlardan biridir. Semih Lütfi Erciyaş (veya Erciyes) tarafından 1924 yılında bir defaya mahsus olmak üzere çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The first salname relate to Ottoman's history, order, biography and geography is published by Ahmet Vefik Efendi contribute of Hayrullah and Ahmet Cevdet Efendi and the order of Sadrazam Büyük Reşit Pasha in 1263 (1847). Then the salnames have grew up and have became the thousand pages pieces in terms of either the page number or size. After 1888, all official datas in the gowernment officies collected and started to order by Sicil-i Ahval-i Memurin Office. The Salnames which is published the period of II. Albulhamid are the most excellent. There were Nezaret and Vilayet Salnames rather than this state salnames. Also The 17 volumes of Salname-i Askeri which is published by Seraskerlik, 4 volumes of Salname-i Nezaret-i Hariciyye, 17 volumes of Salname-i Bahri, the salname of Maarif Nezareti, the salnames of the ministry of trade, public work, finance and İlmiye Salnames which is prepared by committee in 1916 are important. There are a number of special salnames rahter than these salnames and first of all is the“Türkiye Salnamesi”which is published by Ali Suavi in 1871 and Salname-i Ebü'z-Ziya which is published Ebü'z-Ziya Tevfik Bey. The“Zümrüd ü Anka Salnamesi”that it make up issue of this work is one of these too. The Zümrüd ü Anka are published by Semih Lütfi Erciyaş (or Erciyes) in 1924, just a one time.