El kullanım tercihi ile minör fiziksel anomaliler arasındaki ilişkinin karşılaştırılması
Evaluation of the relationship between hand preference and minor physical anomalies
  1. Tez No: 358897
  2. Yazar: MELİKE ERDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Minör fiziksel anomalier, serebral lateralizasyon, el tercihi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Santral sinir sistemi ile deri ve ekleri aynı ektodermal kökenden gelişirler. Sinir sisteminin gelişimini etkileyen durumlarda, deri ve eklerinde minör fiziksel anomaliler adı verilen yapısal hataların görüldüğü bilinmektedir. Asimetrik lateralizasyonu açıklamaya çalışan collozal lif atrofisi teoremine göre fetal dönemde oluştuğu düşünülen corpus callosum?daki lif atrofisi beyin ve buna bağlı olarak genel vücudun asimetrik oluşumuna neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı santral sinir sistemi ile deri ve eklerinin aynı kökenden geliştiği göz önüne alındığında, sağlaklık ve solaklık ile minör fiziksel anomaliler arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Çalışma 801 gönüllü denek üzerinde yapıldı. Deneklere Edinburg El Tercihi Anketi uygulandı ve buna göre sağlak, solak ve her iki elini kullananlar olarak gruplara ayrıldı. Sağlak ve solaklar da kendi içerisinde kuvvetli-zayıf olarak alt gruba ayrıldı. Her bir deneğin 6 vücut bölgesinde toplam 27 adet minör fiziksel anmali parametresi incelendi. 25 parametre var-yok esasına göre 2 parametre ise ölçüme dayalı olarak muayene edildi. Tüm sağlaklar ile tüm solaklar arasında minör fiziksel anomali görülme sıklığı istatistiksel olarak anlamsızdı. Kuvvetli solaklarda MFA görülme sıklığı kuvvetli sağlaklardan istatistiksel olarak önemli düzeyde daha fazlaydı. İnce saç görülmesi sağlaklarda ve kuvvetli sağlaklarda solaklara göre istatistiksel olarak daha fazla çıktı. Sol elini kullananlarda ise lekeli dil, dil sırtında derin çizgi bulunması, kulak kepçesinde malformasyon görülmesi, ellerde kıvrık 5. parmak bulunması, elde anormal avuç içi kıvrımı görülmesi istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazlaydı. Kuvvetli solaklarda telecanthus, damak çizgi sayısının 4?ten fazla olması, lekeli dil, elde kıvrık 5. parmak görülmesi kuvvetli sağlaklardan daha fazla idi. `V? şeklinde damak ise her iki elini kullanan bireylerde daha fazla oranda görüldü. Çalışmanın sonuçları minör fiziksel anomali?lerin solaklarda daha fazla görülme eğiliminde olduğunu ve solaklık ile MFA arasında bir ilişki olabileceğini işaret etmektedir. Bu nedenle serebral lateralizasyonu etkileyen olaylar, deri ve eklerini de etkileyip minör fiziksel anomaliler olarak karşımıza çıkabilir.
Özet (Çeviri)
Central nervous system and skin and skin appendages are derived from same ectodermal origin. It is known that structural anomalies, termed as minor physical anomalies, are seen in conditions which affect the development of nervous system. Fiber atrophy in corpus callosum, which is thought to be occurred during fetal period, causes asymmetrical development of the brain and, in turn, of the body in general according to callosal fiber atrophy hypothesis that attempts to elucidate asymmetrical lateralization. The aim of the present study is to demonstrate the relationship between minor physical anomalies and right- and left-handedness, given the fact that central nervous system and skin and skin appendages are derived from same origin. The present study was conducted on 801 volunteer subjects. Edinburgh Hand Inventory was applied to the subjects and they were classified as right-handedness, left-handedness and ambidextrous. The right- and left-handedness subjects were further subdvivided as strong and weak. Overall, 27 parameters in 6 regions were examined in all subjects. Of these, 25 parameters were evaluated according to present/absent principle, while 2 parameters were based on measurements. There was no significant difference between right- and left-handedness subjects regarding incidence of minor physical anomaly (MPA). However, incidence of MPA was significantly higher in strong left-handedness than strong right-handedness subjects. Thin hair incidence was found to be significantly higher in right-handedness and strong right-handedness than left-handedness subjects. The incidences of spotted or furrowed tongue, auricular malformation, incurving fifth finger at hand, abnormal palmar crest were significantly higher in left-handed subjects. The incidences of telecanthus, more than 4 palatal lines, spotted tongue, incurving fifth finger at hand were significantly higher in strong left-handedness than right-handed subjects. The incidence of V-type palate was higher in ambidextrous subjects. The results of the present study indicate that minor physical anomalies are likely to be seen in higher rates in left-handedness individuals and there may be a relationship between MPA and left-handedness. Thus, events affecting cerebral lateralization can present as minor physical anomalies by affecting skin and skin appendages.