Data protection mechanism for the department information system
  1. Tez No: 3589
  2. Yazar: HASSAN ABDUL-HAMİD DABBOUSSI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Açık anahtar, Anahtar yönetimi, Erişim denetimi, Erişim hakları, Kimlik doğrulama, Kişisel şifreler, Kişiye özgülük, Kriptografi, Şifre, Şifreleme anahtarı, Veri Şifreleme Standardı (DES), Yeniden elde etme ve arşivleme. vi, Access control. Access rights» Ciphers? Cryptography, Data Encryption Standard (DES>, Encryption key, Identity verification. Key management. Passwords, Privacy, Public key. Recovery and Backup
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
ÖZET BOLÜM BİLGİ SİSTEMİ İÇİN VERİ KORUMA YÖNTEMİ Hâssan Abdul -Ham i d DABBOUSSI Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ziya AKTAŞ Mayıs 1988, 194 Sayfa Bu çalışmada önce genel olarak veri korunması ve güvenlik gereksinmeleri araştırılmıştır. Verinin korunması konusunda ilk aşama olan kimlik doğrulama konusu ele alınmış ve ardından elyazısı imzalar, parmakizi, ve ses algılama yöntemleri ile birlikte şifre sistemi, sorgulama sistemi, kimlik kartı tekniği biçiminde bazı kimlik doğrulama sistemleri incelenmiştir. Verinin korunması konusundaki şifreleme yöntemleri İncelenerek dönüştürme, yer değiştirme, çarpım, akım ve öbek şifre yöntemleri tezde tartışılıp karşılaşılan problemlerle, ilgili bazı çözümler verilmiştir. Tezde (DES) ve açık anahtar şifreleme yöntemleri gibi bazı en son şifre teknikleri tartışılarak şifre anahtarının önemi ve nasıl kullanılacağı da anlatılmıştır. Çalışmada bir veri koruma sisteminin geliştirimi için etkin ve standart yöntem ve kuralların gereksinimiaçıklanmış, bu tip bir sistemin oluşturulması için bir model hazırlanmıştır. Tez çalışmasının sonunda, Bilgisayar Mühendisliği Bilgi Sistemi içinde yer alan 'C.Eng.200' Alt Sistemi için veri korunması yöntemine ilişkin bir uygulama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
DATA PROTECTION MECHANISM FOR THE DEPARTMENT INFORMATION SYSTEM Hassan Abdul -Hara i d DABBOUSSI M. Sc. i n Co mp u t er Eng i ruser i ng Supervisors Prof.Dr. Ziya AKTAS May 1988, İ94 pages In this study? the concept of data protection is discussed first. The need for data protection and security is investigated next. Identity verification? as a first attempt to protect data? is presented. Some identity- verification systems and techniques such as password system» questionnaire system? identity cards technique? as well as? handwritten signature? fingerprint and voice identity verification methods are presented and examined. The use of cryptography and cipher methods &re investigated as a second attempt to protect data. Some ciphers such as transposition? substitution? product? stream? and block ciphers are discussed and some solutions to their problems and disadvantages are presented. Modern ciphers such as the Data Encryption Standard (DES) and the public key cipher are discussed. In addition? the significant role played by the encryption key for data security is elaborated including its management.The need for effective standard methods and rules to develop a data security system is stated. A model for building up such a system is presented and also discussed» Finally? an application is made by introducing a data protection mechanism for the 'C.Eng 3.00* subsystem of the Computer Engineering Department.' s information system.