A Routing algorithm for computer aided printed circuit board design
Bilgisayar destekli baskılı devre kartı tasarımı için bir izgeleme algoritması
  1. Tez No: 3588
  2. Yazar: MURAT BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli tasarım» baskılı devre kartı, imgeleme? uç bağlama sıra laması» yüzey leme? ağ sıralaması f ser im. vi, Computer aided design» printed circuit board, routing? wire-list, determination? layering, order ing, 1 ay out. r \V
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
özet BtUBtSAYAR DESTEKLİ BASKILI DEVftE KARTI TASARINI tçm BİR tZGELBHEE ALGORİTMASI BÎLeîÇ, Murat Yüksek Lisans Tezi »Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Tez Yöneticileri: Doç. Dr. Zafer ÜNVER Yrd.Doç.Dr. M.Mete BULUT Mayıs İ988» lOS sayfa Bu teşde, bilgisayar destökli baskılı devre kartı tasarımının isgelem© aşaması incelerimi s» ve yeni bir »zde- vimsei izgeleme algoritması geliştirilmiştir. Literatürde bulunan bası izgeleme algoritmaları ince lenmiş ve bu algoritmaların üstünlük ve sakıncaları gözönünde tutularak» yeni bir izgeleme algoritması geliş tirilmiştir, tzgeleme probleminin en uygun çözümünün bulunması için gereken zaman artan problem büyüklüğüyle üstel olarak arttığı için? önerilen algoritma verilen problemlere yaklaşık çösümler bulmak users tasarlanmıştır. Bu algoritma izgelemenin temel alt problemleri olan uç bağlama sıralaması, yüzeyleme» ağ sıralaması ve serimiçin geliştirilen alt algoritmaların birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Algoritmaya dayanan bir bilgisayar programı bası var sayımsal ve gerçek problemler üzerinde denenmiş ve algo ritmanın başarım değer lend ir imi ve karmaşıklık çözümlemesi yapılan denemelerin sonuçlarıyla birlikte sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A ROUTINE AUBQRITiHH FOR COMPUTER AIDED printed circuit board DESIGN BÎLGtC, Murat M.S. in Electrical and Electronics Engineering Super v i sor s s Assoc.Prof.Dr. Zafer ÜNVER Ass t. Prof.Dr. M.Mete BULUT May 1988 j 105 pages In this thesis» the routing stage of computer aided printed circuit board design is studied.» and a new automatic routing algorithm is developed. The algorithm is based on certain aspects of some of the existent routing algorithms which are also presented as a detailed survey. The advantages and disadvantages of these algorithms are considered for the development of the new proposed algorithm. Because of the NP-hardness of the routing problem» the algorithm finds sub-optimum solutions to given problems by employing certain sub-algorithms. These sub-algorithms? in turn* solve certain routing sub- problems - namely wire-list determination, layering., order ing, and layout.A program written on the basis of the algorithm is applied to several hypothetical and real problems? and the performance evaluation of the algorithm along with its complexity analysis are given.