Nörolojik riskli bebeklerde fizyoterapist ve aile temelli hedefe yönelik nöromotor tedavi yaklaşımlarının etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of physiotherapist and family based goal directed neuromotor treatment approach in neurological at-risk infants
- Tez No: 359009
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ERDEN, PROF. DR. MİNTAZE KEREM GÜNEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Riskli bebek, hedefe yönelik tedavi, nöromotor tedavi, erken müdahale, ev programı, At-risk infant, goal-directed therapy, neuromotor therapy, early intervention, home program
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Nörolojik Riskli Bebeklerde Fizyoterapist ve Aile Temelli Hedefe Yönelik Nöromotor Tedavi Yaklaşımlarının Etkinliğinin Değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Doktora Tezi, Ankara, 2014. Bu çalışma, 0-15 ay arasındaki 20 riskli bebeğe (prematüre bebekler için düzeltilmiş yaş) fizyoterapistin uyguladığı hedefe yönelik nöromotor tedavi yaklaşımının, motor gelişim ve postüral kontrol üzerine olan etkinliğini araştırmak ve yine 20 riskli bebeğe fizyoterapist tarafından düzenlenen ve aile tarafından uygulanan hedefe yönelik nöromotor tedavi yaklaşımlarını kapsayan ev programı ile karşılaştırmak amacıyla planlandı. Bebekler tabakalı randomizasyon yöntemiyle yaşları, risk düzeyleri ve annelerinin eğitim düzeyi bakımından gruplara atandı. Her bebeğe özel hedef belirlendi. Fizyoterapi ve rehabilitasyon grubu, haftada 3 gün 45 dk süre ile 12 hafta boyunca fizyoterapistin uyguladığı tedaviyi aldı. Ev programı grubunda ise ailenin, haftada en az 3 gün, günde 45 dk sürecek şekilde öğrendiği egzersizleri uygulamaları istendi. Fizyoterapist eve her hafta uğrayarak egzersizleri düzenledi ve aileye yol gösterdi. On iki hafta süren tedavinin etkinliği, tedavilerden önce ve sonra Alberta Infant Motor Scale (AIMS), Nörosensory Motor Assessment (NSMDA), Hammersmith Infant Neurological Examination (HINE) ve Goal Attainment Scale (GAS) test bataryaları ile değerlendildi. Her bir grupta tedavi öncesine göre tedavi sonrasında tüm değerlendirmelerde postüral kontrol ve nöromotor yönden gelişme kaydedildi (p0.05). Ancak fizyoterapi ve rehabilitasyon grubunun tüm değerlendirmelerde tedavi etki büyüklüğünün, ev programı grubuna göre daha fazla olduğu, tedavi sonrası AIMS, HINE, GAS ve NSMDA skoru ortalamalarının, normal ortalamalara daha yakın olduğu belirlendi. Çalışmamıza göre hedefe yönelik nöromotor tedavi yaklaşımı, nörolojik riskli bebeklerde erken dönemde uygulanabilir bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımı hem fizyoterapist, hem de fizyoterapistin kontrolüyle aile uygulayabilir.
Özet (Çeviri)
Çömük, N. Evaluatıon of The Effectiveness of Physiotherapist and Family Based Goal Directed Neuromotor Treatment Approach in Neurological At-Risk Infants. Hacettepe University Institute of Health Sciences, Doctorate Thesis in Physical Therapy and Rehabilitation, Ankara, 2014. This study is planned to investigate the effectiveness of goal directed neuromotor treatment approach in 20 at-risk infants between the ages of 0-15 months (corrected age for the pretem infants), on motor development and postural control applied by the physiotherapist and to compare with the home program including goal directed neuromotor treatment approach arranged by the physiotherapist and applied by the family. The infants were assigned to the groups by stratified sampling according to their ages, level of risk and maternal education. The goals are defined specific for each of the babies. Physiotherapy and rehabilitation group received therapy for 45 min, 3 days in a week for 12 weeks. In the home program group, after learning the exercises, parents were wanted to apply the exercises for 45 min, at least 3 days in a week. The family was guided for arrangement of exercise programme by home visits of the physiotherapist. The effectivenes of the therapy continued for 12 weeks was measured with Alberta Infant Motor Scale (AIMS), Nörosensory Motor Assessment (NSMDA), Hammersmith Infant Neurological Examination (HINE) and Goal Attainment Scale (GAS) instruments. The groups got better in postural control and neuromotor aspects after treatment compared to pretreatment (p0.05) between the groups. However, in all test results the effect size of physiotherapy and rehabilitation group was more than home program group and after treatment scores of physiotherapy and rehabilitation group in AIMS, HINE, GAS and NSMDA were more closer to the normal scores. According to this study goal directed neuromotor treatment approach is an applicable approach in neurologic at-risk infants. This approach can be apllied by both physiotherapists and families controlled by the physiotherapists.