Subakromiyal sendromu olan bireylerde aktivite performansının ağrı, ruhsal durum ve yaşam memnuniyeti ile ilişkisi.
The relation among occupational performance pain, emotional status, and life satisfaction in individuals with subacromial impingement syndrome
- Tez No: 359014
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE EKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Subakromiyal sıkışma sendromu, aktivite performansı, ağrı, ruhsal durum, yaşam memnuniyeti, Subacromial impingement syndrome, occupational performance, pain, emotional status, life satisfaction
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Kocamaz D., Subakromiyal Sıkışma Sendromu Olan Bireylerde Aktivite Performansının Ağrı, Ruhsal Durum ve Yaşam Memnuniyeti İle İlişkisi. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ergoterapi Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2014. Bu çalışma, Subakromiyal Sıkışma Sendromu (SSS) tanılı bireylerde aktivite performansı ve tatmin düzeyi, ağrı, uyku problemi, genel yorgunluk hissi, yaşam memnuniyeti, anksiyete ve depresyon bulguları arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla planlandı. Çalışmamıza 130 SSS tanılı, 80 sağlıklı birey dahil edildi. Katılımcıların aktivite ve dinlenme sırasındaki ağrı şiddeti, ağrının sebep olduğu uyku problemi ve genel yorgunluk hissi Görsel Analog Skalası ile değerlendirildi. Bireylerde performans alanlarındaki aktivite performans ve tatmin düzeyleri değerlendirmeleri Kanada Aktivite Performans Ölçümü ile yapıldı. Anksiyete ve depresyon bulguları Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği kullanılarak, yaşam memnuniyet düzeyi Yaşam Memnuniyet Anketi ile değerlendirildi. Omuz Ağrı ve Disabilite İndeksi kullanılarak ağrı ve özürlülük durumu incelendi. Çalışma sonucunda aktivite performans ve tatmin düzeyleri, ağrı, uyku problemi, genel yorgunluk hissi, yaşam memnuniyeti, anksiyete ve depresyon bulguları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptandı (p≤0.05). Ayrıca SSS tanılı bireylerde aktivite performansı ve tatmin düzeyleri, ağrı, uyku ve yorgunluk düzeyleri ilişkili bulundu (p≤0.05). Yaşam memnuniyeti, anksiyete ve depresyon bulguları ile aktivite performansı ve tatmin puanları arasında ilişkiye rastlanmadı (p≥0.05). SSS'de ağrı ve hareket kısıtlılıklarına bağlı olarak bireylerin yaşamları fiziksel ve psikolojik yönlerden etkilendiği ve aktivite katılımının azaldığı görülmüştür. Bu ilişkilerin sonucu olarak SSS'de ağrı ile baş etme stratejilerinin geliştirilmesi müdahale çalışmaları açısından önemlidir. SSS tanılı bireylerde, kendine bakım, üretkenlik ve serbest zaman alanlarında, aktivite performans ve tatmin düzeyleri ayrıntılı şekilde tanımlanmalıdır. Planlanacak ergoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımlarına, bu konudaki müdahale ve uzun süreli takiplerin yapıldığı ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Kocamaz, D. The Relation Among Occupational Performance Pain, Emotional Status, and Life Satisfaction In Individuals With Subacromial Impingement Syndrome. Hacettepe University, Institute of Health Science, Occupational Therapy Program, Master Thesis, Ankara, 2014. The study was planned to collect data on the relation among occupational performance and satisfaction level, pain, sleep problem, fatigue, life satisfaction, anxiety and depression in individuals with subacromial impingement syndrome (SIS). 130 patients with SIS (study group) and 80 healthy people (control group) are included in the study. Pain level, sleep problem and fatigue of participants were evaluated by using Visual Analog Scale. Assessment of occupational performance and satisfaction levels with Canadian Occupation Performance Measure. Assesment of anxiety and depression states with Hospital Anxiety and Depression Scale, evaluated of life satisfaction with Satisfaction With Life Scale were used. With Shoulder Pain and Disability Index was evaluated shoulder pain and disability. According to the study results, occupational performance and satisfaction levels, pain, sleep problem, fatigue, anxiety and depression findings and life satisfaction of the groups were statistically significant difference (p≤0.05). Besides occupational performance and satisfaction levels, pain, sleep, fatique were statistically significant were associated in individuals with SIS (p≤0.05). There were no relationship between life satisfaction, anxiety and depression status with occupational performance and satisfaction scores (p>0.05). In the SIS, people's life in the terms of psychological aspects and emotional states were affected by pain and limitation of movement and activity participation was decreased. As a result of this relationship, in the SIS, with the development of pain coping strategies are important for intervention studies. Self care, productivity and leisure time areas, occupational performance and satisfaction levels should define detailed in individuals with SIS. There is a requirement for planning occupational therapy and rehabilitation approaches and advanced studies with long term intervention and follows about that issue in the future.