Ekstrakranyal karotid arter stenozu tedavisinde stent greft kullanımı
Useage of stent grafts in the treatment of extracranial carotid artery stenosis
- Tez No: 359054
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Karotid arter stenozu, Karotid arter stentleme, Kaplı stent, Carotid artery stenosis, Carotid artery stenting, Stent-graft
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Ekstrakranyal Karotid Arter Stenozu Tedavisinde Stent Greft Kullanımı Amaç: Çalışmanın amacı ekstrakranyal internal karotid arter stenozlarında çıplak stent öncesi stent greft (kaplı stent) implantasyonu ile stent greft kullanımının distal mikroembolik komplikasyonları azaltmadaki etkinliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya yaşları 52-82 (ort: 67,6) arasında değişen, karotid arter stentleme endikasyonu bulunan, koruma filtresi eşliğinde çıplak stent yerleştirilmeden önce kaplı stent yerleştirilen 14 hasta ile koruma filtresi eşliğinde sadece çıplak stent yerleştirilen 36 hasta alındı. Kaplı stent eksternal karotid arter orifisini kapatmayacak şekilde plak yükünün en fazla olduğu yere yerleştirildi. Tandem lezyona veya ana karotid artere girişim yapılan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Uygun antiagregan medikasyon uygulandı ve ilaç duyarlılıkları test edildi. Tüm lezyonlara postdilatasyon uygulanırken predilatasyon 20 lezyonda uygulandı. Tüm hastalara işlemden 1-2 saat önce ve işlemden 12-24 saat sonra difüzyon MR yapıldı. İskemik odak sayısı belirlendi. Stent açıklığı işlemden 1 gün, 1, 3, 6 ay sonra RDUS ve 6 ay sonra DSA ile kontrol edildi. Bulgular: Kaplı stent yerleştirilen 14 hastanın 7'sinde (% 50) kaplı stent yerleştirilmeyen kontrol grubundaki 36 hastanın 30'unda (% 83,3) diffüzyon MR'de iskemik odak gözlendi. Genel morbidite ve mortalite kaplı stent yerleştirilen hastalarda % 14,3 (2 hasta) ve % 0, kontrol grubunda ise % 19, 4 (7 hasta) ve % 0 olarak bulundu. Anlamlı (% 50'nin üzerinde) restenoz kaplı stent kullanılan lezyonların % 13,3'ünde (2 hasta) görülürken, kontrol grubundaki lezyonların % 5,6'sında (2 hasta) görüldü. Sonuç: Kaplı stent kullanımı karotid arter stentleme işleminin tromboembolik komplikasyonları önlemede etkin ve güvenilir bir yöntem olup literatür ışığında yapılan değerlendirmede hasta grubumuzda olduğu gibi restenoz oranın fazla görülmesi rutin kullanımını kısıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Useage of Stent Grafts in the Treatment of Extracranial Carotid Artery Stenosis Purpose: To evaluate the effectiveness of coating the atherosclerotic plaque by a covered stent before the implantation of bare carotid stent to prevent the distal microembolic complications of extracranial carotid artery stenting (CAS). Material and Methods: Fifty patients who had CAS indication aged 52 to 82 were included in the study. Fourteen patients were treated by using both covered and bare stents in the same lesion and 36 patients were treated only by bare carotid stents. Patients who had tandem lesions in the other segments of carotid artery were not included in the study. Covered stent was implanted to the most stenotic segment of internal carotid artery without covering the orifice of external carotid artery. Distal protection devices were used in all procedures. Antiaggregation and anticoagulation therapies were applied to all patients and drug sensitivity was tested. Predilatation was applied in 20 lesions. Postdilatation was applied in all. Acute ischemic foci due to possible microembolic complications were evaluated by DWI MRI examinations just before the process and one day after the process. Stent patency was checked by DSA at the end of the sixth month and by Doppler ultrasonography on first day, first, third and sixth months. Results: Acute ischemic lesions were detected in seven of 14 (50%) patients in the covered stent group and in 30 of 36 patients (83.3%) in the control group. Significant restenosis (over 50%) was detected in two patients of each group (13.3% in the covered stent group and 5.6% in the control group). Morbidity and mortality rates were, respectively, 14.3% and 0% in the covered stent group and 19.4% and 0% in the control group. Conclusion: Covered stents are effective to decrease the microembolic complications of CAS. Nevertheless high restenosis ratio restricts the usage in accordance with the literature.