Preoperatif oral gabapentinin ultrasonografi eşliğinde yapılan infraklaviküler brakial pleksus bloğu üzerine etkisi
Effects of preoperati̇ve oral gabapenti̇n i̇n ultrasound-guided infraclavi̇kuler brachi̇al plexus block
- Tez No: 359055
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZALEVLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: infraklavikuler brakiyal sinir bloğu, bupivakain, gabapentin, fentanil, tramadol, Vizüel Analog Skala, infraclavicular brachial nerve blockade, bupivacain, gabapentine, fentanyl, tramadol, Visual Analog Scale
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Preoperatif Oral Gabapentinin USG Eşliğinde Yapılan İnfraklaviküler Brakial Pleksus Bloğu Üzerine Etkisi Amaç: Cerrahi girişim sırasında hasta konforu ve güvenliği anestezist açısından oldukça önemlidir. Preoperatif oral gabapentin uygulamasının analjezik etkinliği artırdığı ve analjezik tüketimi azalttığı bilinmektedir. Bu çalışmada üst ekstremite cerrahisinde preoperatif iki farklı dozda uygulanan oral gabapentinin postoperatif analjezik etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Üniversite Etik Kurul Onayı ve olguların yazılı onayı alındıktan sonra, arteriovenöz fistül açılacak üroloji ve kalp damar cerrahisi hastaları, debritman veya flep uygulanacak Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi hastaları ile üst ekstremite cerrahisi uygulanacak ortopedi hastaları çalışma kapsamına alınarak toplam 60 hastaya infraklaviküler brakial pleksus bloğu uygulandı. Grup 1'de (n=20) 30-45 dakika önce oral plasebo tablet verildikten sonra 40 ml %0.5 bupivakain ve 0.5 ug / kg fentanil ile, Grup 2'de (n=20) 30-45 dakika önce oral 600 mgr gabapentin sonrasında, 40 ml %0.5 bupivakain ve 0.5 ug / kg fentanil ile, Grup 3'de (n=20) 30-45 dakika önce oral 1200 mgr gabapentin verilmesini takiben 40 ml %0.5 bupivakain ve 0.5 ug / kg fentanil ile ultrasonografi eşliğinde infraklaviküler brakiyal pleksusu bloğu uygulandı. Hastaların intraoperatif hemodinamik parametreleri ve yan etkiler kaydedildi. Postoperatif dönemde analjezi, hasta kontrollü analjezi ile tramadol kullanılarak sağlandı. Olguların postoperatif 1.,15.,30.,60.dakika, 2., 4., 6., 12.,18. saatlerde hemodinamik parametreleri, ağrı düzeyleri (VAS), tramadol tüketimi, Ramsey sedasyon düzeyleri ve oluşabilecek yan etkiler kaydedildi. Postoperatif takipleri 2. saatten sonra Ortopedi ve Travmatoloji servisinde alındı ve 24. saate kadar takiplerine devam edildi. Bulgular: Grupların demografik verileri birbirine benzerdi. İlk 30 dakika ile 4-24. saatler arasındaki ağrı skorları açısından gruplar arasında bir fark saptanmadı. Diğer zamanlarda VAS değeri plasebo grubunda daha düşüktü. Postoperatif tramadol tüketimi ve sedasyon skorları açısından da gruplar arasında fark yoktu. Sonuç: Üst ekstremite cerrahisinde uygulanan infraklaviküler brakial pleksus bloğunda preoperatif oral yoldan uygulanan 600 mg ve 1200 mg gabapentinin hemodinamik degişikliklere yol açmadığı, sedasyon düzeyi, postoperatif ağrı skorları ve tramadol tüketimi üzerine bir etkisinin olmadığı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Effects of Preoperative Oral Gabapentin in Ultrasound-Guided Infraclavicular Brachial Plexus Block Aim: For anesthesiologists, it is very important to patients with comfort and safety during surgery. Preoperative administration of gabapentin is known to induce analgesic activity and is known to reduce the consumption of analgesics. In this study, two different doses of preoperatively applied gabapentin in the upper extremity surgery are compared for their postoperative analgesic effects. Materials and Methods: With the approval of the Local Ethics Committee approval by Çukurova University Faculty of Medicine, urology and cardiovascular surgery patients who require opening of arteriovenous fistula, Plastic and Reconstructive Surgery patients who require flap debridement and orthopedic surgery patients who require upper extremity operations are consider for the study covering a total of 60 patients for whom infraclavicular brachial plexus block was performed. Group 1: (n = 20): 30-45 minutes after administration of oral placebo tablets, 40 ml of 0.5% bupivacaine and 0.5 ug / kg fentanyl used Group 2: (n = 20): 30-45 minutes after administration of oral 600 mg Gabapentin, then 40 ml of bupivacaine and 0.5 ug/kg fentanyl used Group 3: (n = 20): 30-45 minutes after administration of oral 1200 mg Gabapentin, then 40 ml of 0.5% bupivacaine and 0.5 ug / kg fentanyl used Intraoperative and postoperative hemodynamic parameters 1, 15, 30, 60 minutes, 2, 4, 6, 12, 18 hours, hemodynamic parameters, pain levels (VAS), analgesic requirements, and side effects of Ramsey sedation levels were recorded. Postoperative follow-up for 2 hours, afterwards patients are admitted to Orthopaedics and Traumatology service where follow-up was continued until 24th hours. Findings: Demographic data for groups were similar. For the first 30 minutes and for between 4-24 hours, there were no significant differences between the groups in terms of the pain scores. In other timer periods, VAS values were lower in the placebo group. Postoperative tramadol consumption and sedation scores did not differ between the groups. Result: It is concluded that preoperative oral administration of 600 mg and 1200 mg gabapentin in infraclavicular brachial plexus block applied in the upper extremity surgery found to cause no hemodynamic changes, no effect on the level of sedation, postoperative pain scores and tramadol consumption.