Kemiğe implante işitme cihazı kullanan hastalarda yaşam kalitesi ve işitme sonuçlarımız
Quality of life and audological results of patients with bone anchored hearing aid
  1. Tez No: 359053
  2. Yazar: KARAHAN KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR TARKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme Cihazı, Softband, Osseointegrasyon, Yaşam Kalitesi, Hearing Aid, Softband, Osseointegration, Quality of Life
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Kemiğe İmplante İşitme Cihazı Kullanan Hastalarda Yaşam Kalitesi ve İşitme Sonuçlarımız Amaç: İletim tipi işitme kaybı hem erişkin, hem de pediatrik hasta grubunda yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren ve sık görülen bir problemdir. Bu hastaların işitme rehabilitasyonunda konvansiyonel işitme cihazları, orta kulak operasyonları ve kemiğe implante işitme cihazları (KİİC) gibi yöntemler kullanılmaktadır. Bu çalışmada, uzun yıllardır güvenli ve etkin bir şekilde yapılan kemiğe implante işitme cihazı ve softbandın yaşam kalitesi üzerine etkisi, odyolojik sonuçları, oluşan komplikasyonların sıklığı, türleri ve bu komplikasyonlara yaklaşım yöntemlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Çukurova Üniversitesi, Kulak-Burun-Boğaz Anabilim Dalı bünyesinde Ocak 2005 ve Eylül 2013 arasında iletim veya miks tip işitme kaybı sebebiyle KİİC tatbik edilen veya softband cihaz kullanan hastalar araştırmaya alındı. Çalışmada herhangi bir çıkarma kriteri kullanılmadı. Hastaların odyolojik sonuçları KİİC ve softband uygulamasından önce saf ses odyometri ile sonrasında ise serbest alan odyometri ile belirlendi. Hastaların fonksiyonel kazançları cihaz öncesi hava yolu işitme eşiklerinden, cihazlı işitme eşiklerinin çıkarılması ile hesaplandı. Hasta memnuniyetini ölçmek amacıyla Uluslararası İşitme Cihazları Değerlendirme Envanteri Türkçe Versiyonu (IOI-HA-TR) ve Glasgow Erişkin ve Çocuk Değerlendirme Testleri (GDT) yapılıp, sonuçları istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Toplam hasta sayısı 34 olarak saptandı. Bu hastaların 23 tanesinde KİİC tatbiki yapılırken, kalan 11 hastada softband cihaz kullanıldı. Kemiğe implante işitme cihazı kullanan hastaların fonksiyonel kazançları 500 Hz'de 31,3 dB, 1000 Hz'de 45,5 dB, 2000 Hz'de 44,5 dB, 4000 Hz'de preop 44,3 dB olarak bulunmuştur. KİİC kullanan erişkin hastaların GDT skorları toplamda 27,6 olarak bulundu. GDT alt ölçeklerinden genel sağlıkta 35,8, sosyal sağlıkta 39,8, fiziksel sağlıkta 34,2 sonuçları elde edildi. Pediatrik grupta ise toplamda 41,6, alt ölçeklerden emosyonel alt ölçekte 51,4, sosyal alt ölçekte 30,0, eğitsel alt ölçekte 47,1, vital alt ölçekte 32,0 sonuçları elde edildi. IOI-HA-TR skorları ise KİİC kullanan hastalarda 25,22, softband kullananlarda ise 26,45 olarak bulundu. Komplikasyon olarak, KİİC kullanan 2 hastada (% 8,7) osseointegrasyon problemi görülürken, 11 hastada (% 47,8) hafif-orta derecede cilt reaksiyonları gözlendi. Sonuç: Kemiğe implante işitme cihazı, iletim tipi işitme kaybında düşük komplikasyon oranları ile güvenilir ve etkin bir terapi yöntemidir. Odyolojik başarısı yanında, yaşam kalitesine de olumlu katkısı mevcuttur. Cihazların tam etkinliklerinin anlaşılabilmesi amacıyla daha uzun süreli ve daha geniş hasta içeren çalışmalara da ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Quality of Life and Audologıcal Results of Patients With Bone Anchored Hearing Aid Objective: Conductive hearing loss is a common problem, which effects quality of life in adults and children. Conventional hearing aids, middle ear surgeries and bone anchored hearing aids are possible treatment options for this condition. The aim of this study is to determine the audological success and quality of life impact of bone anchored hearing aids and softband devices in patients with conductive or mixed hearing loss. Material and Method: Patients rehabilitated with bone anchored hearing aid or softband device for conductive or mixed type hearing loss in Cukurova University, Otolaryngology Department between January 2005 and September 2013 were included in the study. The etiology of hearing loss was chronic suppurative otitis media or external auditory canal atresia. The sum of the patients was 34. There were 23 patients with bone anchored hearing aid and 11 with softband device. Pure tone audiometry and free field audiometry were used for audiological evaluation. Functional gain was calculated by extraction of postoperative hearing threshold from preoperative air threshold. Glasgow Benefit Inventory (GBI) and International Outcome Inventory for Hearing Aids Turkish Version (IOI-HA-TR) were used for quality of life evaluation. Results: The sum of the patients was 34. There were 23 patients with bone anchored hearing aid and 11 with softband device. Functional gain of patients with bone anchored hearing aid was 31,3 dB at 500 Hz. 45,5 dB at 1000 Hz, 44,5 dB at 2000 Hz and 44,3 dB at 4000. The Glasgow Benefit Inventory score of adults with bone anchored hearing aid was 27.6. The subscale scores were 35.8 in general health, 39.8 in social health and 34.2 in physical health. The Glasgow Benefit Inventory score of children with bone anchored hearing aid was 41.6. The subscale scores were 51.4 in emotional health, 30.0 in social health, 47.1 in education and 32.0 in vital subscale. IOI-HA-TR results were 25.22 in patients with bone anchored hearing aid and 26.45 in patients with softband device. Two patients had (8,7 %) had osseointegration problem and 11 patients (47,8 %) had skin reactions. Conclusion: Bone anchored hearing aid is an effective method in rehabilitation of conductive and mixed hearing loss. It has positive effect on quality of life issue also. Use of softband devices in patients with external ear malformations has similar effects. Further researches are required in order to understand the long term results of these devices.