Tüberküloz tanısında LED floresan mikroskop yöntemi ve Ziehl-Neelsen yönteminin karşılaştırılması
Comparison of LED fluorescence microscopy method with Ziehl-Neelsen method in the diagnosis of tuberculosis
  1. Tez No: 359094
  2. Yazar: ŞÜKRAN CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN ATMACA, YRD. DOÇ. DR. TUBA DAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Erlich-Ziehl-Neelsen, Auramin-O, LED-FM, MGIT, Löwenstein-Jensen, Erlich - Ziehl –Neelsen, Auramine -O, LED - FM, MGIT, Löwenstein -Jensen
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Laboratuvarına direk mikroskopi ve kültür işlemleri için gönderilen 758 klinik örnek alınmıştır. Bu örnekler EZN boyama yöntemi, Auramin-O boyama yöntemi, BACTEC MGIT sıvı besiyeri kültür sistemi ve Löwenstein-Jensen katı besiyeri kültür yöntemi ile çalışılmış; aside dirençli basilleri saptamada bu testlerin etkinliği araştırılmıştır. Çalışmada fluorokrom yöntem olarak tek bir aparat ile ışık mikroskobuna uygulanabilen LED-FM kullanılmıştır. İncelenen 758 klinik örneğin 102'si (%13.4) kültür pozitif olarak değerlendirilmiş ve bunun 50'si (%49) EZN ile, 66'sı (%64.7) Auramin-O ile pozitif olarak tespit edilmiştir. EZN yöntemi ile pozitif olarak bulunan 1 örnek, Auramin-O ile pozitif bulunan 24 örnek kültür negatif olarak belirlenmiştir. Boyama yöntemlerinin kültür yöntemleri referans test alınarak yapılan karşılaştırılmada, EZN boyama yöntemi için duyarlılık, özgüllük, pozitif prediktif değer ve negatif prediktif değer sırasıyla %49.02, %99.85, %98.08, % 92.64 olarak saptanmıştır. Auramin-O için duyarlılık, özgüllük, pozitif prediktif değer ve negatif prediktif değer sırasıyla %64.7, %96.3, %73.33, % 94.6 olarak saptanmıştır. Çalışmada LED-FM yönteminin EZN yöntemine göre sensitivitesi yüksek, spesifitesi düşük olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak LED-FM, yüksek sensitivitesinden dolayı iş yükü fazla olan laboratuvarlarda EZN'ye alternatif olarak kullanılabilir ve aside dirençli basil şüphesi olan preparatların EZN ile doğrulanması gerekir.
Özet (Çeviri)
A total of 758 clinical samples which were sent to Dicle University Faculty of Medicine, Microbiology Laboratory for direct microscopy and culture were included in this study. EZN staining method, Auramine - O staining method, MGIT broth culture system and Löwenstein -Jensen agar culture method were conducted and the activity of these tests were investigated for detection of acid-fast bacilli. LED-FM applicable to a single apparatus with the light microscope was used as a fluorochrome method in this study. Of examined 758 clinical samples, 102 ( 13.4%) samples were evaluated as cultures positive and of those samples 50 (49%) samples were found to be positive by EZN, 66 (64.7%) were positive by Auramine-O. One EZN positive sample and 24 Auramine-O positive sample were found to be culture negative. In comparison of both staining methods with the culture method which was taken as a reference test method, sensitivity, specificity, positive predictive value and negative predictive value for EZN staining method were found to be 49.02 %, 99.85% , 98.08%, and 92.64 %, respectively. Sensitivity, specificity, positive predictive value and negative predictive value for Auramine-O was found to be 64.7 %, 96.3 %, 73.33 %, 94.6 %, respectively. In this study sensitivity of LED - FM method was higher and specificity was lower than EZN staining method. As a result, LED-FM can be used as an alternative to EZN for its higher sensitivity in laboratory with high workload and the smears with suspicion of acid-fast bacilli should be confirmed with EZN staining method.