İntrakraniyal tümör tanısında CUSA (Cavıtron ultrasonıc surgıcal aspırator) artıklarından yararlanma
Utilizing diagnosis of intracranial tumor with CUSA (Cavitron ultrasonic surgical aspirator) residue
  1. Tez No: 359218
  2. Yazar: SİRAÇ ERTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OLGUN KONTAŞ, PROF. DR. TAHİR ERCAN PATIROĞLU, DOÇ. DR. HÜLYA AKGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin tümörleri, CUSA, Sitoloji, Hücre bloğu, Brain tumors, CUSA, Cytology, Cell Block
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
İNTRAKRANİYAL TÜMÖR TANISINDA CUSA (CAVITRON ULTRASONIC SURGICAL ASPIRATOR) ARTIKLARINDAN YARARLANMA ÖZET Amaç: İntrakraniyal neoplazmlarda histolojik derecelendirme bu tümörlerin biyolojik davranışını tahmin etmede yolgöstericidir. Klinisyen için tümörün tanı ve derecesi, tedaviyi seçmede özellikle de adjuvan radyoterapi ve spesifik kemoterapi protokollerinin belirlenmesinde kilit rol oynar.Beyin tümörlerinin histopatolojik tanısında tümörün en agresif kısımları dikkate alınır.Dolayısıyla, tanıyı en doğru şekilde verebilmek için, farklı tümör alanlarının yeterli derecede örneklenmesi çok önemlidir.Beyin tümörü ameliyatlarında, özel olarak tasarlanmış cavitron ultrasonic surgical aspirator (CUSA)yaklaşık 30 senedir kullanılmaktadır.Rutin uygulamada, nöroşirürji merkezlerinin çoğunda CUSA ile toplanan aspirasyon materyalleri atılmaktadır.Histopatolojik inceleme ve tanı için cerrahi sırasında elde edilen her materyal çok değerliyken,belki de tümörünönemli bir kısmını teşkil eden aspiratördeki materyal çöpe gitmektedir. Biz bu çalışmada, CUSA materyallerinden hazırlanan sitolojik yayma preparatlarının ve hematoksilen-eozin boyanmış hücre bloğu kesitlerinin, rezeksiyon materyali parafin blok tanısına sağlayacağı katkıları ortaya koymayı amaçladık. Materyal-metod:Bu çalışma, CUSA aspirat materyalinin beyin tümörlerinin tanısındaki yararını değerlendirmek için prospektif olarak yapıldı.Mayıs 2012-Haziran 2013 tarihleri arasında, intrakraniyal tümör operasyonu sırasında CUSA kullanılan112hastanın, operasyon sonunda CUSA haznesinde biriken aspirasyon materyalleri, aynı gün patoloji laboratuvarına getirildi. Patoloji laboratuarında, aspirat materyalinden sitolojik yayma preparatları ve hücre bloğu kesitleri hazırlandı.Preparatlar, parafin blok tanılarını ve birbirlerinin değerlendirmelerini bilmeyen iki patolog tarafından değerlendirildi.Sonuçlar, biyopsi bulgularıyla karşılaştırıldı. Bulgular:Rezeksiyon materyali parafin blok kesitlerinde, vakalardan 42'si glial tümör (yedi DSÖ I, 12 DSÖ II ve 23 DSÖ III-IV), 33'ü meningiom, 11'i schwannom, 12'si metastatik tümör, üçü lenfoma, ikisi medulloblastom, üçü nonglial benign tümör ve altısı nontümöral lezyon grubunda yer aldı.CUSA materyali hücre bloğu kesitlerinde 96 vaka, biyopsi ile aynı tanıyı aldı.Uyum oranı %85,7 bulundu.Hücre bloğu tanıları, sitolojik yayma preparatlarının bulgularıyla kombine edildiğinde,CUSA materyalinin rezeksiyon materyali parafin blok kesitleriyle uyum oranı %90,2 bulundu.Yedi glial tümörünCUSA materyali hücre bloğu kesitleri, materyalin miktarı, niteliği ve bazı ek bulgular bakımından rezeksiyon materyali parafin blok kesitlerinden daha fazla bilgi verdi.DSÖ III-IV vakalarından üçü, materyal miktarı ve niteliği bakımından rezeksiyon materyali parafin blok kesitlerinden daha tanısal özelliklerdeydi.Bu vakaların ikisine, rezeksiyon materyali parafin blok kesitlerinde, ancak immünohistokimyasal incelemelerle doğru tanı verilebilmişken CUSA materyalinde H-E boyamayla tanıya gidildi. DSÖ III-IV vakalarından birinde, ek olarak, mikrovasküler proliferasyon ve endotel proliferasyonu, birinde kapiller proliferasyon ve gemistositler, birinde ise mikrovasküler proliferasyon gördük.Pilositik astrositom tanısı verdiğimiz bir vakanın hücre bloğunda ek olarak, damar proliferasyonu ve hücresel pleomorfizm gördük.Uyum oranı, tüm tanı gruplarında yüksek bulundu. Sonuç:CUSA materyali, histopatolojik tanı için faydalıdır ve biyopsi materyaline çok yakın oranlarda doğru tanıya götürmektedir.Histopatolojik tanıdaki katkıları nedeniyle rutin uygulamada, CUSA materyali mutlaka rezeksiyon materyaliyle birlikte patoloji laboratuvarına gönderilmelidir.
Özet (Çeviri)
UTILIZING DIAGNOSIS OF INTRACRANIAL TUMOR WITH CUSA (CAVITRON ULTRASONIC SURGICAL ASPIRATOR) RESIDUE ABSTRACT Purpose:Intracranial neoplasms histological classification is predictor for biological behaviour of these tumours. Tumors' diagnosis and degrees are very important for choosing the treatment espacially for adjuvant radiation and specific chemotherapy protocols. Brain tumors' the most agressive parts are considered for histopathologic diagnosis of the tumors. Therefore adequate samplings of different tumor parts is very important for making the most exact diagnosis. Cavitron ultrasonic surgical aspirator (CUSA) has in use for brain tumor surgery for 30 years. In routine practice in most neurosurgery clinics CUSA collector materials are junked. The purpose of our study to investigate the usage of CUSA materials which are used for cytological preparation and hematoxylin-eosin staining protocol on diagnosis of parafin sections for brain tumors. Materials and Method: This prospective study investigated benefits of CUSA materials for brain tumors diagnosis. Intracranial tumor surgery CUSA materials were collected from 112 patients and transfered to pathology clinic between May 2012 - June 2013. CUSA materials were prepared after routine process cytological preparation and cell blocks in the pathology laboratory. Preparations were evaluated by two pathologists. Results were compared with biopsy findings. Results:Resection materials in parafin block sections were glial tumors in 42 patients (7 were WHO I, 12 were WHO II and 23 were WHO III-IV), meningiomas in 33 patients, schwannomas in 11 patients, methastatic tumors in 12 patients, lymphomas in 3 patients, medulloblastomas in 2 patients, non-glial benign tumors in 3 patients and non-tumoral lesions in 6 patients. 96 cases were the same diagnosis in CUSA materials cell blocks and biopsy. Compatibility ratio was 85,7 %. Cell blocks combined with the cytological preparations and the compability ratio of CUSA materials parafin sections were 90,2 %. CUSA materials quantity, quality and some extra findings were beter than parafin blocks. 3 cases of DSO III-IV material quantity and quality more diagnostic than parafin blocks. 2 of this 3 cases resection materials in parafin blocks were diagnosed only immunohistochemistry technics. There were microvascular proliferation and endothelial proliferation in 1 case of DSO III-IV and in 1 case there were capillary proliferation, gemistocyts and in 1 case microvascular proliferation. There were also vascular proliferation and pleomorphism in cell block which case was diagnosed pilocytic astrocytoma. Compability ratios were high in all diagnostic groups. Results:CUSA materials are very useful for histopathologic diagnosis and also have similar diagnose ratio to biopsy materials. It has benefits for histopathologic diagnosis, so in routine practice CUSA materials must transfer to pathology clinic with the resection materials.