Sınıf I Restorasyonlarda stres dağılımının sonlu elemanlar metodu ile analizi
the anaıysis of stress distribution on class 1 restorations by fınite elements methods
  1. Tez No: 359258
  2. Yazar: MEHMET AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM İNCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu Elamanlar Metodu, Restoratif Materyal, Stres Dağılımı, Sınıf I Kavite, Elastik Modülü, Finite element analysis method, restorative material, Stress Distribution, Class I cavity, Elasticity modüle
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hekimliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Restoratif diş hekimliğinin temel hedefi, doğru tanı ve eksiksiz bir tedavi sonunda, doğal diş görünümünün yeniden kazandırılmasıdır. Bu çalışma, beş farklı restoratif materyalin bası yükü altında diş ve restorasyon üzerinde meydana gelen farklı gerilmelerin Sınıf I kavitelerde sonlu elemanlar stres analiz yöntemi ile değerlendirilmesi ve karşılaştırılması amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma için Rhinoceros 4.0'da yapılan modellemeler, 3 boyutlu koordinatlar korunarak stl formatında sonlu elemanlar yöntemi esaslı ANSYS yazılımına aktarıldı. Kullanılan restoratif materyaller; Grup 1: Fiber ile güçlendirilmiş kompozit,rezin(Vectris Pontic, İvoclar), Grup 2: Amalgam (Dispersalloy, Johnson and Johnson,USA), Grup 3: Filtek Z 100 Kompozit Rezin (Z 100,3M ESPE Dental Product,USA), Grup 4: Charisma Kompozit Rezin (Heraeus Kulzer, Hanau, Germany) ve Grup 5: Herculite Kompozit Rezin (Kerr Corp. Orange, Calif) ile restore edilmiş dişte gerilme analizi yapıldı. Bütün materyaller standart ve açılı olarak hazırlanmış Sınıf I kavilerde modellere yüklendi. Model; restorasyon, dişin sert dokusu, mine ve dentin bölgelerinden oluşmaktadır. Bu model kullanılarak 90° ve 45°'lik açı ile 250 N'luk kuvvet altında beş farklı restoratif materyal için sayısal deneyler yapıldı. Sonlu elemanlar stres analizi sonucunda elde edilen değerler, varyansı olmayan matematiksel hesaplamalar sonucunda ortaya çıktığından istatistiksel analizler yapılmadı. Amaç, elde edilen değerlerin ve stres dağılımlarının dikkatli bir şekilde yorumlanması ve incelenmesidir. Bulgular:Bütün gruplar için maksimum ve minimum gerilmeler ayrı ayrı hesaplandı. Özellikle restorasyonlarda oluşan maksimum değerler incelendiğinde farklı sonuçlar ortaya çıktı. Bütün gruplar incelendiğinde oluşan maksimum kuvvetlerin minede, minimum kuvvetlerin ise dentinde yoğunlaştığı gözlendi. Genel olarak 45° ile gelen kuvvetlerin oluşturdukları stres 90° ile oluşanların yaklaşık 3 katı kadar olduğu tespit edildi. Restorasyonlar içinde en başarılı grubun Fiber kompozit grubu olduğu tespit edildi. En başarısız grubun ise Herculite grubu olduğu gözlendi. Sonuç: Kullanılan materyaller içinde en ideali fiber ile güçlendirilmiş kompozit rezin oldu. Tabanı açılı olarak hazırlanan kaviteler standart kavitelere göre daha az stres birikmesi ve gelen stresler kavite tabanına daha fazla yayıldığı gözlendi. En fazla stres biriktiren ve stresi dişe ileten materyal herculite kompozit oldu.
Özet (Çeviri)
Aim: The main objective of the restorative dentistry is to regain the appearance of the natural teeth by accurate diagnosis and proper treatment. This study is planned to compare the stress values of tooth and class I restorations of five different restorative materials under the bite force by finite element stress analysis. Material and Method: In this study, the models which made by Rhinoceros 4.0 were transferred in the STL format to the ANSYS software based on the finite element method.Restorative materials used are: Group 1: Fiber-reinforced composites resin (Vectris Pontic, Ivoclar), Group 2: Amalgam (Dispersalloy, Johnson and Johnson, USA), Group 3: Filtek Z100 composite resin (Z 100.3 M ESPE Dental Product, USA), Group 4: Charisma composite resin (Heraeus Kulzer, Hanau, Germany) and Group 5: Herculite Composite Resin (Kerr Corp.. Orange, Calif.). All materials were loaded into the standard and angled Class I cavity models. The model is composed of restoration, the hard tissue of the tooth and enamel and dentin. Using this model, the numerical experiments were performed for five different restorative materials under the force of 250 N with the angle of 90 ° and 45°. No statistical analysis was applied to the values of the finite element analysis results because of the mathematical calculations that occur without any variances. The aim is to analyse the values and stress results carefully. Results: The maximum and minimum stresses were calculated seperately for all groups. Especially while analysing the maximum values in the restorations, different results were obtained. When all groups were evaluated, the maximum forces were occured in the enamel, the minimal forces were concentrated in the dentin. In general, the stresses created by the 45° angled forces were found to be up to 3 times to the stresses created by the 90° angled forces. Fiber composite restorations group is the most successful group compared with the other groups. The most unsuccessful group is the Herculite group. Conclusion: We found that the most ideal material used in this study is the Fiber reinforced resin composites. Cavities prepared angled on base showed less stress results compared with the standart cavities prepared on base. And the cavities prepared angled on base spread the stresses better. The Herculite composite material accumulated and conducted stresses mostly.