Streptozotosin ile deneysel diyabet oluşturulan sıçanlarda gebeliğin farklı günlerinde ovaryum ve uterus dokularında atrial natriüretik peptid reseptör dağılımının immünohistokimyasal olarak incelenmesi
The immunohystochemical study of the distribution atrial natriuretic peptide receptor in ovarian and uterine tissues in different days of pregnancy of the experimental diabetes by streptozotocin in rats
  1. Tez No: 359295
  2. Yazar: SELİM DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURAN KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: ANP, NPR-A, diabetes mellitus, over, uterus, ANP, NPR-A, diabetes mellitus, ovary, uterus
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Morfoloji (Histoloji ve Embriyoloji) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, diyabetik sıçanların ovaryum ve uteruslarında ANP immunoreaktivitesinin ve NPR-A pozitif hücre dağılımının immunohistokimyasal olarak incelenmesi amaçlandı. Çalışmada, Sprague-Dawley 32 adet erişkin dişi sıçan ve 12 adet erşikin erkek sıçan kullanıldı. Kontrol gruplarını oluşturmak için kafeslerine uygun sayıda erkek bırakılan sıçanların vajinal smearlerinde mikroskobik olarak spermatozoon görülen hayvanlar gebeliğin sıfırıncı günü (0. gün) kabul edildi. Gebeliğin 5. günü 8 ve 10. günü 8 denek derin anestezi altında sakrifiye edildi. Diyabet gruplarını oluşturmak için iseyanlarına uygun sayıda erkek hayvan bırakılmasından sonra vajinal smear ile yapılan kontrollerde, mikroskop altında smear örneklerinde spermatozoon görülen hayvanlar gebeliğin 0. gününde kabul edildi. Aynı gün tek doz olarak 60 mg/kg streptozotosinin i.p. uygulamasını takiben 48 saat sonra kuyruk venlerinden alınan kan örneklerinde kan glukoz seviyesi 280 mg/dL ve üstü olanlar diyabet kabul edilip gruplar oluşturuldu. Gebeliğin 5. günü 8 ve 10. günü 8 denek derin anestezi altında sakrifiye edildi. ANP immünoreaktivitesinin semikantitatif değerlendirilimesinde, diyabetik gruplarda kontrol gruplara göre, hem ovaryum hem de uterus dokuları için boyanma yoğunluğunda artışın olduğu tespit edildi. Kontrol grubu ovaryum dokularına bakıldığında NPR-A pozitif hücre dağılımının gebelik yaşının artması ile arttığı gözlenirken, diyabet grubunda gebelik yaşı artışı ile beraber azalma görülmüştür. Uterus endometriyum tabakalarındaki NPR-A pozitif hücre dağılımıgebelik yaşı ile paralel olarak azalmıştır. Miyometriyum katmanına bakıldığında ise diyabet gebelik 5. günlerde diğer tüm gruplara göre NPR-A pozitif hücre sayısında artma tespit edildi. Sonuçta, gebelik yaşının artması ile beraber ovaryum ve uterusta ANP immunoreaktivitesinin ve NPR-A pozitif hücre dağılımının değiştiği ve bu değişimde diyabetin önemli etkisi olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to evaluate in the ovary and uterus immunoreaction of ANP and distribution of NPR-A pozitive cells at immunohistochemical in the diabetic rats. In the present study Sprague-Dawley 32 adult female and 12 adult male rats were used. For control group rats cage according to the number of male rats and it was considered zero day of pregnancy (Day 0) that animals who seen for microscopic sperm in vaginal smears. 8 rats in day 5 of gestation and 8 rats in day 10 of gestation were proceeding. For diabetic group rats cage according to the number of male rats and it was considered zero day of pregnancy (Day 0) that animals who seen for microscopic spermin vaginal smears. In the day 0 of preagnancy these rats were induced by intraperitoneal injection of 60 mg/kg streptozotocin. After 48 hours following the application of tail vein blood glucose levels in blood samples taken from 280 mg / dL and above are considered and diabetes groups were formed. Semiquantitative ANP in evaluating the immunoreactivity of the diabetic group compared to the control group, as well as ovarian for uterine tissues were found to increase in intensity of staining.NPR-positive cells distribution with increasing gestational age in the control groups were found to be increased. In the diabetic group decreased with increase in gestational age. Uterine endometrium NPR-A positive cells in the layers of distribution has decreased in parallel with the gestational age. At 5 days of the diabetic groups were found increasing of NPR-A positive cells then all other groups in miyometriyum. As a result, depending on the increasing geatational age, it has changed and that the change in the immunoreaction of ANP and distribution of NPR-A positive cells in the ovary and the uterus was found to be a significant impact of diabetes.