Postprandiyal lipemide oksidan-antioksidan durumun belirlenmesi
Determination of oxidant-antioxidant status at postprandial lipemia
- Tez No: 359355
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FULYA BALABAN YÜCESAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, endotel disfonksiyonu, Postprandiyal oksidatif, atherosclerosis, endothelial dysfunction, postprandial oxidative stress, oral triglyceride tolerance test, thiol, FRAP, TBARS
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Postprandiyal oksidatif stres organizmada lipid ve karbohidrattan zengin besin alımının oluşturduğu bir strestir. Bu makromoleküller organizmanın redoks potansiyelini etkilerler. Postprandiyal lipideminin oksidatif stresi arttırarak endotel disfonksiyonuna ve dolayısı ile ateroskleroza neden olduğu öne sürülmektedir. Bu çalışmada oral trigliserid tolerans testi (OTTT) uygulanarak postprandiyal hipertrigliseridemi oluşturulan sağlıklı bireylerde oksidan-antioksidan durumu değerlendirmek üzere plazma demir indirgeme kapasitesi (FRAP), toplam tiyol ve tiyobarbitürik asit reaktif maddelerin (TBARS) düzeyleri kolorimetrik yöntem ile belirlendi. Çalışma grubu 38 kadın ve 48 erkek olmak üzere toplam 86 sağlıklı bireyden oluştu. Kadın ve erkek bireyler açlık ve OTTT sonrası 2, 4 ve 6. saatlerdeki trigliserid (TG) seviyeleri kullanılarak hesaplanan eğri altındaki alan (AUC) değerlerine göre üç gruba ayrıldı. FRAP, tiyol, TBARS ve diğer lipid parametreleri OTTT cevabı ile karşılaştırıldı. Erkeklerde açlık FRAP ve tiyol düzeyleri kadınlara göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p değerleri sırasıyla; 0.0001 ve 0.042). Tiyol düzeyleri her iki cinste de postprandiyal 2, 4 ve 6. saatlerde açlık düzeyine göre anlamlı derecede azaldı (p= 0.0001). TBARS düzeyleri postprandiyal 2. saatte artarken bu artış sadece erkeklerde anlamlı bulundu (p= 0.0001). Her iki cinste OTTT sınıflandırmasına göre açlık FRAP, tiyol ve TBARS değerleri anlamlı değişim göstermedi. Tiyol düzeyleri ise OTTT sınıflandırmasına göre hem kadın hem de erkeklerde her üç grupta açlık düzeyine göre 2, 4 ve 6. saatlerde anlamlı derecede azaldı. Postprandial lipemide oksidan-antioksidan durumu değerlendirirken cinsiyetin önemli olduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Postprandial oxidative stress occurs in an organism as a result of lipid and carbohydrate rich nutrient intake. These macromolecules affect the redox potential of organism. It has been suggested that postprandial lipemia causes endothelial dysfunction and thereby atherosclerosis by increasing oxidative stress. In this study, ferric reducing ability of plasma (FRAP), total thiol and thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) levels were determined by colorimetric methods in order to assess oxidant-antioxidant status in healthy individuals with postprandial hypertriglyceridemia generated by performing oral triglyceride tolerance test (OTTT). The study group was consist of 86 healthy individuals (38 female and 48 male). Female and male individuals were divided into three groups according to area under the curve (AUC) values which were calculated by using the triglyceride (TG) levels at fasting and 2nd, 4th and 6th hours following OTTT. The levels of FRAP, thiol, TBARS and lipid parameters were compared with OTTT responses. The levels of FRAP and thiol were significantly higher in males than females (p= 0.0001 and 0.042, respectively). Thiol levels decreased significantly (p= 0.0001) in both gender at postprandial 2nd, 4th and 6th hours as compared with fasting condition. While TBARS levels increased at postprandial 2th hours, that was only significant for male individuals (p=0.0001). Fasting FRAP, thiol and TBARS levels did not show significant change in both gender according to OTTT classification. When compared to fasting state, according to OTTT classification thiol levels of each three group decreased significantly at 2nd, 4th and 6th hours in both females and males. It has been concluded that gender is an important criteria while assessing the oxidant-antioxidant status in postprandial lipemia.