Lysimachia verticillaris üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognosic studies on lysimachia verticillaris
  1. Tez No: 359363
  2. Yazar: SILA ÖZLEM ŞENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Eczacılık ve Farmakoloji, Botany, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Lysimachia, Lysimachia verticillaris, Primulaceae, Fenolik asit, Lysimachia, Lysimachia verticillaris, Primulaceae, phenolic compound, flavonol glycoside
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Lysimachia cinsi (Primulaceae) Türkiye bitki örtüsünde 8 tür ile temsil edilmektedir. Bu türler halk arasında“Altın kamış, kargaotu”olarak bilinmektedir. Lysimachia türleri üzerinde daha önce yapılmış olan çalışmalarda, triterpenler, steroitler, triterpenik saponozitler, steroidal saponozitler, flavonoitler, kumarinler, uçucu yağlar, benzodilakton ve kinon yapısında maddeler bulunduğu bildirilmektedir. Lysimachia türleri ülkemizde, halk arasında yara iyi edici ve ateş düşürücü olarak kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalarda, Lysimachia türlerinin sitotoksik etki, anti-enflamatuvar etki, diüretik etki, analjezik etki, anti-obez etki, anti-kanser etki ve antioksidan etki gösterdiği belirtilmiştir. Bu çalışmada, Lysimachia verticillaris'in topraküstü kısımlarında fitokimyasal çalışmalar yapılmıştır. Bileşiklerin izolasyonu bitkinin topraküstü kısmının metanollü ekstresinin fraksiyonlanması ile elde edilen kloroform, etil asetat ve sulu fraksiyonlarından, çeşitli kromatografik teknikler [Açık kolon kromatografisi (normal faz silika jel, sefadeks, ters faz silika jel), YBSK] kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda etil asetat fraksiyonundan fenolik asit yapısında gallik asit; monomer tanen yapısında (+)-kateşin; flavonol heteroziti yapısında mirsetin 3-O-α-arabinofuranozit, mirsetin 3-O-α-ramnopiranozit, kersetin 3-O-β-glukopiranozit, kersetin 3-O-α-arabinofuranozit ve kersetin 3-O-α-ramnopiranozit izole edilmiştir. Bileşiklerin yapıları [1H-NMR, 13C-NMR,2D-NMR (COSY, HMQC, HMBC)ve MS)] gibi spektral yöntemler kullanılarak aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Lysimachia genus (Primulaceae) is represented by 8 taxon for Turkish flora. Lysimachia species are known as“Karga otu, Altın kamış”by the public in Turkey. It has been found that some Lysimachia species contain triterpenes, flavonoids, steroids, triterpenes saponins, steroidal saponins, coumarin, essential oils and quinones in the performed researches. Lysimachia species are used as antipyretic and wound healing agents in Turkey. In previous studies, it has been showed that Lysimachia species have cytotoxic effect, diuretic effect, anti-inflammatory activity, anti-obez effect, anti-cancer effect and antioxidant effect. In this study, phytochemical studies on the aerial parts of Lysimachia verticillaris have been performed. The isolation of the compounds have been carried out from chloroform, ethyl acetate and aqueous phases that have been partitioned from methanol extract obtained from plant, using several and repeated chromatographic techniques [open colon chromatography (normal phase silica gel, sephadex and reverse phase silica gel), YBSK]. As a results of studies; gallic acid, (+)-catechin, myricetin 3-O-α-rhamnopyranoside, myricetin 3-O-α-arabinofuranoside, quercetin 3-O-α-rhamnopyranoside, quercetin 3-O-α-arabinofuranoside, quercetin 3-O-β-glucopyranoside were isolated from ethyl acetate fraction of the plant. The structures of the compounds were identified by means of 1H-NMR, 13C-NMR, 2D-NMR (COSY, HMQC, HMBC), and MS.