Nonsendromik işitme kayıplarında sık görülen gen mutasyonlarının MLPA tekniği ile incelenmesi
The analysis of frequent gene mutations with MLPA technique in nonsyndromic hearing loss
- Tez No: 359364
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR ÇOLPAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Nonsendromik işitme kaybı, gen mutasyonu, konneksin 26, konneksin 30, konneksin 31, POU3F4, WFS1, Nonsyndromic hearing loss, gene mutation, connexin 26, connexin 30, connexin 31, POU3F4, WFS1
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı konjenital nonsendromik işitme kayıplı çocuklarda cx 26, cx 30, cx 31, WFS1 ve POU3F4 genlerinde mutasyon sıklığını tespit etmektir. Yöntem: Bu çalışmaya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda 2013-2014 yıllarında konjenital işitme kaybı tanısı konan veya daha önce tanısı konmuş olan 0-12 yaş arası 115 hasta ile işitmesi normal olan rastgele seçilmiş aynı yaş grubundan 60 kontrol grubu dahil edildi. Hastaların periferik venöz kanları alındıktan sonra genetik analizleri MLPA tekniği ile yapıldı. Sonuçlar yorumlanarak SPSS programı ile istatistiksel analizleri yapıldı. Bulgular: İç Anadolu Bölgesi'nde yapılan bu çalışmada en sık görülen mutasyon konneksin 26 genindeki 35delG (%13,1) olmuştur. Daha önce ülkemizde yapılan çalışmalarda konneksin 30 mutasyonu tespit edilmemiştir. Ancak bu çalışmada 1 hastada homozigot, 1 hastada heterozigot ve kontrol grubunda 3 bireyde heterozigot mutasyon saptanmıştır. Ayrıca nadir görülen mutasyonlar da bu çalışmada tespit edilmiştir. POU3F4 %7, WFS1 %3,5, konneksin 31 %0,9, IVS1+1G>A %2,6 ve 313del14 %2,6 oranında tespit edilmiştir. Vaka ve kontrol grupları arasında homozigot mutasyonlar açısından anlamlı farklılık vardır (p0.05). Akraba evliliği ve ailede işitme kaybı görülmesinin işitme kaybı riskini anlamlı derecede arttırdığını tespit edildi. Akraba evliliği mutasyon görülme sıklığını anlamlı olarak arttırmazken ailede işitme kaybı olması mutasyon görülme riskini anlamlı olarak arttırmaktadır. Sonuç: Bu çalışma ile bölgemizde konjenital nonsendromik işitme kayıplı hastalarda cx 26, cx 30, cx31, WFS1 ve POU3F4 gen mutasyonları incelenmiştir. Literatürle uyumlu olarak en sık mutasyon cx 26 geni ve bu gendeki 35delG mutasyonu olmuştur. Kontrol grubunda yine literatürle uyumlu olarak 35delG mutasyonu %3,4 oranında tespit edilmiştir. Ülkemizde daha önce tespit edilmeyen cx 30, cx31, POU3F4 mutasyonları tespit edilmiştir. Günümüzde gen tarama protokollerinin gün geçtikçe kapsamlarının artması prenatal tanıdan itibaren erken tanı ve tedavi olanaklarını bizlere sunmaktadır. Gen mutasyonu tespit edilen hastalar içinse genetik danışmanlık imkanları sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the frequency of cx 26, cx 30, cx31, WFS1 and POU3F4 gene mutations in children that cause congenital hearing loss. Method: 115 patients whom congenital hearing loss diagnosed between 0-12 years and 60 control subjects whom with normal hearing randomly selected the same age group in Selcuk University Faculty of Medicine, Otolaryngology Department in the 2013-2014 years were included this study. After obtaining peripheral venous blood of patients genetic analyzes were performed by MLPA technique. Interpreting the results of statistical analyzes were performed with SPSS software. Results: In Central Anatolia, the most common mutation in this study has been 35delG (%13,1) in the connexin 26 gene. Connexin 30 mutations were not detected in the earlier studies conducted in our country. However, in this study, one patient homozygous, one patient heterozygous and in the control group of 3 individuals heterozygous mutations were detected. Also rare mutations have been identified in this study. POU3F4 7%, WFS1 3.5%, connexin 31 0.9%, IVS1+1 G>A 2.6% and 313del14 2,6% were identified. There are significant differences between case and control groups for homozygous mutations. However, there is no significant difference in terms of heterozygous mutations. It has determined that consanguineous marriages and families have hearing loss significantly increase the risk of hearing loss. Consanguineous marriage does not increase significantly the incidence of mutations but in the family have hearing loss significantly increases the risk of mutation. Conclusion: In this study the patients with congenital nonsyndromic hearing loss were investigated about cx 26, cx 30, cx 31, WFS1 and POU3F4 gene mutations in our region. The most frequent gene has been cx 26 and the gene mutation is 35delG in cx 26 gene consistent with literature. In the control group, again consistent with literature 35delG mutation was detected by 3.4%. Cx 30, cx 31 and POU3F4 mutations have been identified which were not detected before in our country. Today, the increase of gene screening protocols scope by day, presents to us opportunities of early diagnosis and treatment. Genetic counseling facilities are provided for the gene mutation detected patients.