Uluslararası İşlevsellik, Yetiyitimi ve Sağlık Sınıflandırması, Kronik İskemik Kalp Hastalığı Çekirdek Seti'nin Türk hastalarda uygulanabilirliği'
Validation of the international classification of functioning, disability and health core set for chronic ischemic heart disease in Turkish patients
  1. Tez No: 359371
  2. Yazar: MUHAMMET MURAT ÇUBUKCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA LEVENDOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Geçerlilik ve güvenilirlik, ICF çekirdek setleri, Kronik İskemik Kalp Hastalığı
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Dünya Sağlık Örgütü tarafından geliştirilen ICF, sağlık durumlarının değerlendirilmesinde geçerli bir standart haline gelmiştir. KİKH, tüm dünyada en önde gelen ölüm ve yetiyitimi nedenlerinden biridir. KİKH tedavi ve önleyici yaklaşımlardan biri kardiyak rehabilitasyon uygulamalarıdır. Rehabilitasyon uygulamalarının planlanması, takibi ve sonuçlarının ölçümlerinde KİKH için ICF Çekirdek Setleri kullanılabilir. Bu araştırma Kronik İskemik Kalp Hastalığı için ICF çekirdek setlerinin geçerliliğini Türk hastalarda göstermek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Kronik İskemik Kalp Hastalığı tanısı almış 101 hasta ile yapılmıştır. Hastaların bazı demografik ve hastalığa ait verileri toplanmıştır. Her bir hastada, KİKH için ICF çekirdek setleri, SF-36 ve MIDAS gibi sağlık durumu değerlendirme ölçekleri hesaplanmıştır. Güvenilirlik ölçümlerinde Cronbach'ın alfa katsayısı yöntemi kullanılmıştır. Yapısal geçerlilik ise Spearman bağıntı analizi kullanılarak hesaplanmıştır. KİKH için ICF Kapsamlı ve Kısa çekirdek setlerinin, vücut işleveri, vücut yapısı, etkinlikler ve katılım bileşenlerine ait kategorilerle SF-36 ve MIDAS alt grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı derecede bağıntı saptanmıştır. Çevresel Faktörler bileşenine ait bazı kategorilerde bağıntı gösterilememiştir. Kapsamlı ve kısa setlerin her ikisi de ölçek güvenilirliği sağlamıştır. KİKH için ICF çekirdek setleri, özellikle kardiyak rehabilitasyon uygulamalarının planlaması, takibi ve sonuç ölçümlerinde kullanılabilir. Çevresel Faktörlere ait bileşenler değerlendirilirken, kültürel etmenler de göz önünde bulundurulmalıdır. Çevresel Faktörlere ait kategorilerin daha ağırlıklı olduğu Kapsamlı set için bu durum daha önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ICF is a current standard, for the assesment of the health conditions, developed by the WHO. CIHD is a worldwide major cause of death and disability. Interventions of cardiac rehabilitation is effective in the prevention and treatment of CIHD. The ICF core sets can be used at planning, monitoring and measurement of results in rehabilitation interventions. This study investigates the reliability and construct validity of the ICF core sets for CIHD in turkish patients. Research was conducted with 101 patients who were diagnosed CIHD. Demographic and disease data were collected. ICF core sets for CIHD, SF-36 and MIDAS scores of the patients were recorded. Descriptive analysis of the data were evaluated. Reliability was evaluated by using the Cronbach's alpha coefficient. Spearman correlations were calculated to evaluate the construct validity. Both Comperensive and brief core set scales and their main components found reliable.“Body Functions”,“Body Structure”and“Activities and Participation”components included in the categories were correlated with both SF-36 and MIDAS subgroups. Some“Environmental Factors”included in the categories were not correlated neither SF-36 nor MIDAS subgroups, with no statistically significant.“Body functions, Body Structure and Actities and Participation”set from the ICF comprehensive and brief core sets fort he CIHD were found to be valid to assess in patient with CIHD. When using“Environmental Factors”set could be affected by culturel spesifics should be considered. Words: Validity and reliability; ICF core sets; Chronic Ischemic Heart Disease