Ratlardaki akut kord vokal skarlarında PRP tedavisi
Treatment of acute scar wi̇th PRP on rat vokal fold
  1. Tez No: 359372
  2. Yazar: SERAP BULUT ÇÖBDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAYHAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: PRP, rat, skar, vokal kord, PRP, rat, scar, vocal fold
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Vokal kord skarlarının inflamasyon, irritasyon ve iatrojenik nedenleri içeren birçok sebebi vardır. Kord vokal cerrahisi sonrasında ortaya çıkan fonksiyonel ses kaybının en önemli nedeni skar oluşumudur . Skar vokal kord lamina propriasındaki ekstrasellüler matriksi(ECM) bozarak disfoniye sebebiyet vermektedir ve tedavisi oldukça güçtür. Yara iyileşme sürecinde sağlıklı dokunun yerini fibröz doku almaktadır. Değişen ECM kompozisyonu mukozal dalga hareketini etkileyerek vokal kord fonksiyonunu bozmaktadır ve böylelikle disfoniye yol açmaktadır. Kronik vokal kord skarlarını iyileştirmenin son derece güç olması nedeni ile inatçı skar oluşumunu önlemek için vokal kord hasarları akut fazda tedavi edilmelidir. Vokal kord skar tedavisi için henüz optimal metod yoktur. Kord vokalde yara iyilesmesi sürecini inceleyen birçok yayın mevcuttur. Yara iyilesmesi hakkındaki bilgilerimizin artması araştırmacıları skar oluşumunu azaltmayı amaçlayan çalısmalara yöneltmistir. Bu amaçla yapılan in-vitro ve in-vivo araştırmalarda hepatosit growth faktör, fibroblast growth faktör, echinacoside , Mitomisin-C ,mezenkimal kök hücresinin etkinliği denenmiş ve olumlu sonuçlar bildirilmiştir. Platelet Rich Plasma(PRP) vücutta vokal kord dışındaki epitel hasralarında kullanılmış otojen materyaldir. Otojen olması nedeni ile herhangi bir yan etki gözlenmemekle birlikte epitel iyileşmesi üzerine olumlu etkileri tespit edilmiştir. Birçok dokudaki yara iyilesmesinde olumlu etkileri gösterilmiş ancak kord vokal üzerinde çalışılmamıstır. Çalısmamızda yirmidört adet Wistar rat kullanılmıstır. Hayvanların 10 tanesinde cerrahi prosedür olarak kord vokale bistüri ile tam kat kesi yapılarak skar oluşturulduktan sonra PRP emdirilmiş spongeller tatbik edildi, kalan 10 tanesinde ise kord vokalde aynı yöntemle skar oluşturularak serum fizyolojik emdirilmiş spongeller tatbik edildi. Her iki grupta da 21 gün sonra sakrifiye edilerek larenjektomileri yapıldı. Vokal kord kesitlerine hematoksilen-eozin, EGFR, FGF, VEGF boyamaları yapılarak histopatolojik inceleme yapıldı. Çalısmamız PRP'nin diger dokularda gösterilen epitelizasyonu hızlandırıcı ve yara iyileşmesi üzerine olan olumlu etkilerini vokal kord dokusundaki yara iyilesmesi sürecinde de sergilediğini ortaya koymuştur. Ancak bu getirinin fonksiyonel anlamda ne kazandırdığı konusunda geniş olgu serileriyle yapılacak klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Vokal fold scarring has many causes , including inflammation, irritation and iatrojenic injury. Scar formation is the major cause of dysphonia following the vocal cord surgery. Lamina propria consists of extracellular matrix (ECM) and cells producing the components of the matrix. Components of ECM determines the biomechanical properties of the vocal cord. A balanced distrubition of this components provides an ideal viscoelasticity to vocal cord. Within the wound healing process, fibrotic tissue replaces the original tissue. Changes in the composition of ECM disturbs the vocal cord function by impeding the mucosal wave movement. Because of the difficulty in remediating chronic vocal fold scar, treathments that target wound healing events during the acute phase of injury may be useful in minimizing the effects of eventual scar formation. A well known healing and scar formation process enables to improve the effective treatment regimes. Different substances have been studied to assess this subject. Hepatosit growth faktör, fibroblast growth faktör, echinacoside , Mitomisin-C ,mezenkimal stem cell have been studied in vivo and in vitro in vocal fold scar treathment and have been reported beneficial effects. PRP is a reliable and has low side effect profile and has beneficial effects on wound healing. Its investigatory effects on wound healing process was shown on many tissues but hasn't studied on vocal cords yet. Twentyfour Wistar rats was used in the study. 10 rats vocal fold were unilaterally injured using microscissors and spongel with PRP were placed injured area. The other 10 rats vocal fold were unilaterally injured using microscissors and spongel with normal saline were placed injured area. Experimental animals were euthanized 21 days after trearment. After existed larynx experiments, serial sections were prepeared from vocal fold and hematoxylin eosin, EGFR, FGF and VEGF staining was performed for histological examination. In the study; it is undoubtly shown that PRP is accalerating epithelization and has baneficial effects in the wound healing of the vocal cord tissue as it has on the other tissue sites. However new clinical studies needed to provide the effect of the findings to the functional outcomes.