Nazal polipozis etiyopatogenezinde activin A' nın rolü
The role of activin A in the etiopathogenesis of nasal polyposis
- Tez No: 359370
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METE KAAN BOZKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Nazal polipozis, Activin A, Etiyoloji, Nasal polyposis, Activin A, Etiology
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Nazal polipozis, kulak burun boğaz kliniklerinde sık karşılaşılan ve tedavisi güç hastalıklardan biridir. Etiyolojisi net olarak ortaya konulamamıştır. Literatürde nazal polipozis ile benzer enflamatuar sürece sahip olan astımda activin A'nın etkinliği ortaya konulmuştur. Bu çalışmada nazal polip etiyopatogenezinde activin A'nın rolü araştırılmıştır. Çalışmaya 50 hasta, 24 kontrol vakası dahil edilmiştir. İmmünohistokimyasal boyamanın patolojik değerlendirilmesi yapılıp istatistiksel analizi yapıldığında boyanma şiddeti, gland yoğunluğu ve enflamasyon açısından gruplar arasında anlamlı farklılık gözlemlenmişken fibroblast ve damar yoğunluğu açısından farklılık görülmemiştir. Bu çalışmanın neticesinde nazal polipozis etiyopatogenezinde activin A'nın rolünün olabileceği gösterilmiştir. Daha geniş kapsamlı immünohistokimyasal çalışmalar doğrultusunda aydınlatılabilecek etiyopatogenetik mekanizmalarla ilişkili olarak spesifik immünoterapilerin geliştirilmesi mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Nasal polyposis is one of diseases common in ear nose throat clinics and difficult to treat. The etiology has not been clearly elucidated. In the literature effectiveness of activin A on astma having similar inflammatory process with nasal polyposis has been demonstrated. In this study, the role of the activin A in the etiopathogenesis of nasal polyposis were investigated. 50 patients and 24 control ones were included in the study. When statistical analysis made for pathological evaluation after immunohistochemical staining, however staining intensity, gland density and inflammation were observed ststistically significant differences between the groups in terms, there were no differences in fibroblasts and vascular density. As a result of this study, activin Acould have a role in the etiopathogenesis of nasal polyposis was shown. The etiology can be made even more illuminating by means of more extensive studies and therapeutic research can be done.