Malign plevral sivili hastalarda tünel kataterlerin etkinliği
Efficiency of tunneled catheters in patients with malignant pleural effusions
  1. Tez No: 359414
  2. Yazar: FATİH DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kalıcı plevral katater, nefes darlığı, kanser, plevral efüzyon, Indwelling pleural catheter, dyspnea, cancer, pleural effusion
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Demircan, F. Malign plevral sıvılı hastalarda tünel kataterlerin etkinliği, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlı Tezi, Eskişehir, 2014. Bu tez çalışması, malign plevral sıvılı hastalarda tünel kataterlerin etkinliğini belirlemek amacıyla Eylül 2011 ve Eylül 2013 tarihleri arasında yapıldı. Malign plevral sıvılar kanser hastalarında nefes darlığının ve kötü yaşam kalitesinin önemli nedenlerinden biridir. Bu hastalarda, sıvının tekrar toplanmasını önleyecek yaklaşımlarla semptomatik tedavi amaçlanır. Tünel kataterler malign plevral sıvıların tedavisinde on beş yıldan fazla süredir kullanılmaktadır. Bu çalışmada, suprapubik drenaj amacıyla kullanılan bir katater, tünel plevral katater olarak kullanıldı. Çalışma 34 hasta ile yapıldı. Dört hasta çalışmaya dahil edime kriterlerini daha sonra sağlamadığından dolayı, veriler çalışmaya dahil edilen 30 hasta üzerinden hesaplandı. Tüm hastaların tanıları, performans durumları, ek hastalıkları, semptom süreleri, daha önce aldığı tedaviler, hastalık seyri kayıt edildi. Tünel katater öncesi ve sonrası dönemlerde, hastaların nefes darlığının şiddetini değerlendirmek amacıyla 'nefes darlığı görsel analog skalası' kullanıldı. Hastalar komplikasyon, spontan plöredezis, nefes darlığı palyasyonu açısından düzenli olarak değerlendirildi. Elde edilen sonuçlar literatür verileri ile kıyaslandı. Nefes darlığı görsel analog skalasında semptomatik fayda görme oranı %96.7 saptandı. Spontan plöredezis oranı %36.7 idi. Sonuç olarak, çalışmamızda kullanılan yöntem malign plevral sıvılı hastalarda semptomatik tedavi sağlamada etkili bulundu. Spontan plöredezis oranı literatür verileri ile benzer şekilde saptandı. Ampiyem, sellülit, müdahale gereken pnömotoraks komplikasyonu çalışmamızda daha fazla bulundu. Çalışmamızda kullanılan tünel kataterin, malign plevral sıvılı hastaların semptomatik tedavisinde yeterli olduğu ancak komplikasyon sıklığının azaltılması için ek tedbirlerin alınması gerektiği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Demircan, F. Efficiency of tunneled catheters in patients with malignant pleural effusions. Department of Pulmonary Diseases, Speciality Thesis, Eskişehir, 2014. This study conducted with the aim of determine the effectiveness of tunneled catheters in patients with malignant pleural effusion between September 2011 and September 2013. Malignant pleural effusions are one of the major causes of dyspnea and poor quality of life in patients with cancer. In these patients, the objective of treatment approaches are prevent from reaccumulation of pleural fluid to establish symptomatic relief. Tunneled catheters are being used over the past fifteen years to treat patients with malignant pleural effusions. In this study, we utilized from a catheter which is mostly being used in suprapubic drainage as tunneled pleural catheter. This study was performed with 34 patients. Since four patients did not provide inclusion criteria, data were calculated over 30 patients. All patients diagnosis, performance status, additional diseases, symptom duration, treatments, course of the disease data were noted. To evaluate dyspnea severity before and after tunneled catheter replacement, 'dyspnea visual analog scale' is used. Patients were followed regularly in terms of dyspnea palliation, complications and spontaneous pleurodesis. The obtained results are compared with literature data. Symptomatic benefit seen at %96.7 patients was detected by dyspnea visual analog scale. Spontaneous pleurodesis ratio was %36.7. In conclusion, in patients with malignant pleural effusions, tunneled catheters was found to be effective in providing symptomatic treatment. In this study, spontaneous pleurodesis ratio was similar to literature data. Empyema, cellulitis, pneumothorax requiring further treatment were higher. It was concluded that the tunneled catheter which is used in this study seems to be effective to palliate symptoms in patient with malignant pleural effusions but to lower the complications rate additional measures should be established.