Mesleki olarak polisiklik aromatik hidrokarbonlara maruz kalan bireylerde metabolitlerin idrarda belirlenmesi
Determination of polycyclic aromatic hydrocarbons metabolites in urine of occupationally exposed individuals
- Tez No: 359565
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA KAYAALTI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: PAH, 1-hydroxypyrene, 3-hydroxybenzo[a]pyrene, 9-hydroxyphenanthrene, HPLC, PAH, 1-hidroksipiren, 3-hidroksibenzo[a]piren, 9-hidroksifenantren, HPLC
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
PAH'lar maruz bireylerdeki indükleyici kromozomal etkileriyle genotoksik karsinojenlerdir. Bu çalışmada; Mesleki olarak Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlara (PAH) maruz kalan kok fırını işçilerinin idrarlarında, maruziyet seviyesinin bir göstergesi olarak üriner PAH metabolitleri olan 1-hidroksipiren, 3-hidroksibenzo[a]piren ile 9- hidroksifenantren düzeyleri belirlenmiştir. Analizler valide edilen HPLC-FLD metodu ile yapılmıştır. 9-OHPHE, 1-OHP ve 3-OHBAP için LOD ve ve LOQ değerleri sırasıyla 0,0077; 0,0033; 0,0031 ve 0,0255; 0,0109; 0,0103 ng/ml idrar olarak tespit edilmiştir. Ortalama 1-OHP ve 9-OHPHE değerleri işçilerde sırasıyla 1,26; 3,68 μmol/mol kreatinin ve kontrol grubunda sırasıyla 0,04; 0,06 μmol/mol kreatinin olarak tespit edimiştir. Kontrol grubunda 3-OHBAP hiç tespit edilemezken işçi grubunda ortalama 0,007 μmol/mol kreatinin olarak bulunmuştur. İşçi grubunda sigara içim miktarı ile 1-OHP düzeyleri arasında korelasyon tespit edilmiştir (r = 0,550 ve p = 0,04). 9-OHPHE ile 1-OHP düzeyleri arasında (r = 0,520 ve p = 0,0001) ve 9-OHPHE ile 3-OHBAP arasında (r = 0,587 ve p = 0, 017) pozitif korelasyon bulunmuştur. Kontrol grubunda kömür ateşinde ya da ızgarada pişmiş gıda tüketim sıklığı ile sırasıyla 1-OHP ve 9-OHPHE düzeyleri arasında pozitif korelasyon bulunmuştur(1-OHP için r = 0,548 ve p = 0,0001 ; 9-OHPHE için r = 0,400 ve p = 0,004).
Özet (Çeviri)
PAHs are because of inducing chromosomal effects in individuals exposed to PAHs, genotoxic carcinogens. In this study; as a marker urinary PAH metabolites exposure level, 1-hydroxypyrene, 3-hydroxybenzo [a] pyrene and 9 - hydroxyphenantrene levels were determined in occupationaly exposed coke oven worker's urine. Validated assay method was performed by HPLC-FLD. For 1-OHP, 9-OHPHE and 3-OHBAP LOD and LOQ values were determined as 0.0077; 0.0033; 0.0031 and 0.0255; 0.0109; 0.0103 ng / mL urine, respectively. Average values of 1-OHP and 9-OHPHE, were measured respectively; 1.26; 3.68 μmol / mol creatinine in workers and in control groups 0.04; 0.06 μmol / mol creatinine. Although, 3-OHBAP was not determined in control group but it was measured 0,007 μmol / mol creatinine in the working group. Correlation between the amount of smoking with 1-OHP levels in the group of smoking workers were determined (r = 0.550 and p = 0.04). 9-OHPHE and 1-OHP levels (r = 0.520 and p = 0.0001); 9-OHPHE and 3-OHBAP (r = 0.587 and p = 0, 017) were positively correlated. In the control group, coal-fired or grilled food frequency with 1-OHP, and 9-OHPHE levels of positive correlation was found (1-OHP, r = 0.548 and p = 0.0001; 9-OHPHE for r = 0.400 and p = 0.004).