Faringeal flep ve faringoplasti cerrahi tekniklerinin konuşma üzerindeki etkilerinin literatür taraması ile incelenmesi: Meta-analiz çalışması
A meta-analysis study for speech evaluation following pharyngeal flap and pharyngoplasty surgery
  1. Tez No: 359566
  2. Yazar: NAİLE CURA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REHA ŞÜKRÜ KİŞNİŞCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Damak yarığı, Faringeal flep, Meta-analizi, Nazalans, Sfinkter Faringoplasti, Velofaringeal yetersizlik, Cleft palate, Meta analysis, Nasalance, Pharyngeal flap, Sphincter Pharyngoplasty, Velopharyngeal insufficiency
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Faringeal flep ve faringoplasti cerrahi tekniklerinin konuşma üzerindeki etkilerinin literatür taraması ile incelenmesi: Meta-analizi çalışması. Velofaringeal yetersizlik, konuşma sırasında sfinkterik bir mekanizma olan velofaringeal kapanmanın tam olarak sağlanamamasından kaynaklanan bir problemdir. Yumuşak damak ve faringeal yapıların hareketlerinden oluşan bu sfinkterik mekanizma, akciğerler ve larinksten gelen hava akımının; oral sesler için ağızdan, nazal sesler için ise burundan çıkışını düzenler. Velofaringeal kapanmadaki yetersizlik, konuşma sırasında seslerin doğru olarak çıkartılamamasına ve çeşitli konuşma bozukluklarına yol açar. Velofaringeal yetersizlik günümüzde hala önemli bir klinik problemdir. Tedavide cerrahi dışı (konuşma terapisi, protezle tedavi) yöntemler bulunsa da, daha çok cerrahi yöntemler tercih edilir. Bizim çalışmamızda bilgisayar üzerinden pubmed, sciencedirect, google scholar gibi veritabanlarında damak yarıklı hastalarda velofaringeal yetmezlik nedeniyle ortaya çıkan konuşma bozuklukları için yapılan faringeal flep ve faringoplasti yöntemlerinin başarısı ile ilgili literatürlerin taraması yapılmıştır, makaleler seçim kriterlerine göre elimine edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen makalelerin verilerine göre sadece tek yönteme ilişkin bulguların verildiği makalelerde başarı oranı, iki yönteme ilişkin bulguların verildiği makalelerde odds oranına ilişkin meta-analizi uygulanmıştır. Sadece faringeal flep ya da sadece sfinkter faringoplasti yönteminin başarı oranlarını belirten çalışmalar için meta-analizi uygulanırken oranların örneklem dağılışını normalleştirdiğinden ve varyanslarını dengelediğinden Freeman-Tukey (çift arcsine) dönüşümü uygulanmıştır. Yapılan istatistik incelemeler sonucunda faringeal flep yöntemine göre sfinkter faringoplasti yönteminin başarısızlık oranı % 27 daha yüksek bulunmustur. Ancak 1,27 kat yüksek risk oranı istatistik olarak anlamlı değildir. Yani her iki ameliyat yönteminin konuşma üzerindeki başarı oranları birbirine yakın olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Velopharyngeal insufficiency is a problem of inability to achieve complete closure of the velopharyngeal apparatus during speech. Velopharyngeal closure is a sphinchteric mechanism. The velopharyngeal apparatus is a combination of soft palate and pharyngeal structures that regulate airflow from the lungs and larynx through the mouth for oral sounds and through the nose for nasal sounds. Insufficiency of velopharyngeal closure leads to inappropriate phonation of sounds and speech pathologies. Velopharyngeal insufficiency is still an important clinical problem. There arenon-surgical treatment methods like speech therapy and speech aid prothesis but surgical treatment is preferred most of the time. In our study, articles were identified by pubmed,science direct and google scholar search about pharyngeal flap and sphincter pharyngoplasty surgical techniques that applied to the cleft patients for speech improvement. Articles were eliminated according to selection criteria. Based on meta-analysis success ratio was evaluated for single technique, odds ratio was evaluated for both of two techniques' results.The difference between groups was evaluated with 'Freeman-Tukey' test. After statistical evaluation success rate of pharyngeal flap is found %27 higher than sphincter pharyngoplasty but it had no significant difference on speech improvement. It has been pointed out both surgical techniques have the equal success rates on speech improvement.