Spor yöneticilerinin liderlik stilleri ile sporun yaygınlaştırılması arasındaki ilişki
The relationship between leadership styles of sport managers and the promotion of Sports
  1. Tez No: 359591
  2. Yazar: FERHAT GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN SUNAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: liderlik, sporun yaygınlaştırılması, spor yöneticisi, leadership, promotion of sports, sport manager
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu araştırmanın amacı spor teşkilatında görevli üst düzey spor yöneticilerinin liderlik stilleri ile sporun yaygınlaştırılması arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Bu amaçla ilk önce spor yöneticilerinin baskın olarak sergiledikleri liderlik stilleri tespit edilmiş daha sonra sporun yaygınlaştırılmasına yönelik görüşleri belirlenmiştir. Son olarak da spor yöneticilerinin liderlik stilleri ile sporun yaygınlaştırılması arasındaki ilişki saptanmıştır. Araştırmanın örneklemini, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü, spor federasyonları ile gençlik hizmetleri ve spor il müdürlüklerinde görevli toplam 219 spor yöneticisi oluşturmuştur. Veri toplama araçları olarak“Çok Boyutlu Liderlik Ölçeği (ÇBLÖ)”ile araştırmacı tarafından geliştirilen ve geçerlik ile güvenirliğinin yüksek olduğuna ilişkin istatistiksel kanıtlar sunulan“Sporun Yaygınlaştırılması Ölçeği (SYÖ)”kullanılmıştır. Spor yöneticilerinin kendi değerlendirmelerine göre baskın olarak sergiledikleri liderlik stilleri ile sporun yaygınlaştırılmasına yönelik görüşleri aritmetik ortalamala ve standart sapma değerleri üzerinden saptanmıştır. Bu sonuçların kişisel özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığının tespiti için ikili gruplarda Mann-Whitney U testi, ikiden çok grup karşılaştırmalarında ise Kruskal-Wallis varyans analizi istatitiki yöntemi kullanılmış ve anlamlı çıkan farklılığın kaynağının tespiti için Mann-Whitney U testi uygulanmıştır. Spor yöneticilerinin liderlik stilleri ile sporun yaygınlaştırılması arasındaki ilişkinin tespiti için ise Spearman Brown Korelasyon katsayı tekniği kullanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi .05 olarak esas alınmıştır. Araştırmanın sonucunda, spor teşkilatında üst seviyedeki spor yöneticilerinin baskın olarak, çağdaş anlamda liderlik stili olarak kabul edilen, dönüşümcü liderlik stili özelliklerini sergilerdikleri ve bu yöneticiler tarafından sporun yaygınlaştırılmasında merkezi teşkilatın etkili unsur olarak görüldüğü tespit edilmiştir. Ayrıca spor yöneticilerinin liderlik stilleri ile sporun yaygınlaştırılması arasında ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the relationship between leadership styles and the approaches to the promotion of sports by high-level sport managers within national sport organization. Information was collected from 219 high level sport managers who work at Turkey's Ministry of Youth and Sport, Govermental Directorate General of Youth and Sport, sport federations and the provincial directorate of youth services and sport. The scales for this study are“Multifactor Leadership Questionnaire 5X-MLQ 5X”and“Promotion of Sports”which is developed and statisticaly tested by the author. Both leadership styles and the approaches to the promotion of sports by sport managers were determined by mean and standart deviation values. Mann-Whitney U test was used to compare two group that were examined whether there is a differentation or not according to their personal characteristics' influence on their leadership styles and the approaches to the promotion of sports. For more than two groups, Kruskal-Wallis variance analyse statistical method was used. Also Mann-Whitney U test was used to find out the source of the differantation. Spearman Brown Correlation factor technique was used to determine the relationship between leadership styles and the approaches to the promotion of sports by sport managers. Significant level was based on as .05 for this research. According to the results obtained on leadership styles of the sport managers, they have“transformational leadership”characteristics predominantly and evaluate the“central organization”as an important factor regarding the promotion of sport facilities. Also it is determined that there is relation between leadership styles and the approaches to the promotion of sports by sport managers