Besi sığırı rasyonlarına canlı maya kültürü ilavesinin besi performansı ile bazı rumen ve kan parametreleri üzerine etkisi
Effects of the additional of live yeast culture to beef cattle rations on feedlot performance, some rumen and blood parameters
- Tez No: 359596
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ŞEHU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Besi performansı, Besi sığırı, Canlı maya kültürü, Kan ve Rumen metabolitler, Beef cattle, Blood and rumen metabolit, Feedlot performance, Live yeast culture
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma besi sığırı rasyonlarına canlı maya kültürü ilavesinin besi performansı ile bazı rumen ve kan parametreleri üzerine olan etkisini incelemek üzere yapılmıştır. Araştırmada 5-6 aylık yaşta, ortalama 270 kg canlı ağırlığında 16 adet erkek Holştayn ırkı sığır kullanılmıştır. Besi sığırları herbirinde sekiz adet hayvan bulunacak şekilde kontrol ve maya grubu olmak üzere iki gruba ayrılmış ve bireysel bölmelerde barındırılmıştır. Besi sığırları fabrika yemi, arpa, pamuk tohumu küspesi ve saman ile beslenmişlerdir. Maya grubu rasyonuna günlük 50 gram canlı maya kültürü (RumiSacc) ilave edilmiştir Besi çalışması, 15 gün alıştırma, 120 gün deneme dönemi olmak üzere 135 gün sürdürülmüştür. Yem tüketimi günlük, canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışı aylık olarak saptanmıştır. Araştırmanın sonunda her bir gruptan dörder hayvan seçilmiştir ve bu hayvanların kesilmesiyle birlikte karkas randımanı belirlenmiştir. Denemenin 45. ve 90. günlerinde rumen ve kan sıvısı numuleri alınmıştır. Deneme süresince ortalama kuru madde tüketimi kontrol grubunda 10,02 kg olarak, maya grubunda ise 9,29 kg olarak bulunmuştur. Yemden yararlanma oranı kontrol grubunda 8,43 olarak, maya grubunda ise 7,73 olarak bulunmuştur. Denemenin sonunda ortalama canlı ağırlık kontrol grubunda 424,50 kg iken, maya grubunda ise 425,88 kg olarak tespit edilmiştir. Deneme süresince günlük ortalama canlı ağırlık artışı kontrol grubunda 1,28 kg iken, maya grubunda ise 1,28 kg olarak saptanmıştır. Gruplar arasında canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, kuru madde tüketimi ve yemden yaralanma oranı bakımından farkın önemli olmadığı belirlenmiştir (p>0,05). Kontrol grubunda karkas randımanı %50,65; maya grubunda ise %52,75 olarak saptanmıştır. Gruplar arasındaki fark istatistik bakımdan önemli bulunmuştur (p 0,05). Ancak rumen sıvısı pH değeri bakımından gruplar arasında fark istatistik olarak önemli bulunmuştur (p0,05).
Özet (Çeviri)
The feeding trial was conduted to evaluate the effect of dietary supplementation live yeast culture in standard feedlot diets, on production performance, some rumen and blood metabolites of beef cattles. Sixty Holstein beef cattles, weighing 270 kg and 5-6 months age, were assigned to one of two treatments (8 animal per treatment) in a completely randomized design. All animals in both groups recieved the an iso-nitrogenous and iso-caloric basal diet containig barley, cottonseed meal and straw, differing only in the additive included, i.e. the control diet (no additive) and live yeast diet (50 g/d). During the experiment animals was kept in individual stalls which equipped with outside drinker and galvanized feed trough. Experiment lasted 135 days. At the beginning of the trial, animals were adapted to the basal diet over a 15-d period. Feed consumption was measured daily, while body weight and body weight gain was measured by monthly. Rumen fluid and blood samples were collected in the 45th and 90th days of the experiment. At the end of the study, four animals per treatment were slaughtered, and the hot carcass yield was determined. The average of dry matter intake (DMI) was 10,02 and 9,29 kg in the control and yeast group respectively, for the entire experimental period. Feed conversion ratio (FCR) was determined as 8,43 in the control group and 7,73 in the yeast group. At the end of the experiment, the average final live body weight was 424,50 and 425,88 for cattle fed on control and yeast diet respectively. Average daily gain (ADG) was found as 1,28 kg in control and 1,28 kg in yeast group. Dietary treatment had no effect (p>0,05) on DMI, FCR, final live body weight, and ADG. Carcass yield was significantly (p˂0,05) increased by dietary inclusion of yeast so that carcasss yield was 50,65% and 52,75% in control and yeast group respectively, in the yeast group. Rumen pH was lower (p0,05) differences for rumen volatile fatty acid (VFA) between dietary treatments. No differences (p>0,05) between treatments were observed regarding serum glucose and urea nitrogen. The serum glucose level were 55,75 and 57,87 mg/dl respectively, for control and yeast groups after 45 day of feeding. These data for day 90 of trail was 64,87and 67,12 mg/dl respectively. Blood urea nitrogen was found as 12,31 and 12,82 mg/dl in control and yeast group respectively, at the 45th day of the research. These data for day 90 of trail was 12,57 and 12,85 mg/dl respectively.