Data security in computer communication networks
- Tez No: 3596
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT EPİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik, bilgisayar ağı, iletişim, şifreleme, şifre, anahtar dağılımı, anahtar yönetimi, doğrulama, veri şifreleme standardı, açık anahtar şifrelemesi, mesaj doğrulaması, Security, network, communication, encryption, cipher, key distribution, key management, authentication, data encryption standard, public key encryption, message authentication 2H
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET BİLGİSAYAR İLETİŞİM A?INDA VERİ GÜVENLLIğI ALAMEDDINE Nazih Yüksek lisans tezi, Bilgisayar Müh. Bölümü Tez yöneticisi: Y. DOÇ. Bülent EPIR MAYIS 1988, 155 sayfa Bu çalışmada, bilgisayar ağı güvenliği problemi ve bu problem için bası çözüm olanakları tanıtılmış ve konuyla ilgili bir uygulama sunulmuştur. Bilgisayar ağları tanımlanmış ve bilgisayarlar arası iletişimde ortaya çıkan güvenliği zedeleyen durumlar saptanmış ve iletişim güvenliği ile ilgili bir grup hedef belirtilmiştir. Simetrik ve antisimetrik şifreleme metodları tartışılmış ve Açık Sistem Bağlantısı (OS I) mimarisine şifrelemenin yerleştirilmesinin mümkün olan yolları ve bunun sağlayacağı iletişim gizliliği tipleri incelenmiştir. Şifreleme ve deşifreleme anahtarlarının bir bilgisayar ağında dağılımı tartışılmış ve simetrik ve antisimetrik şifreleri kullanan bir dizi protokol tanıtılmıştır. Bir anahtar dağıtım merkezi tanımlanmış ve bunun her iki tip şifrelemede oynadığı rol anlatılmıştır. Son olarak ta EZanahtar yönetimi için örnek bir uygulama tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DATA SECURITY IN COMPUTER COMMUNICATION NETWORKS ALAMEDDINE Nazik M. S. in Computer Engineering Supervisor : Asst. Prof. Bülent EPIR May 1988, 155 pages In this study, the network security problem and some possible solutions are introduced with, an application. Networks are described and the security threats that may arise in such computer interconnections are stated. A set of goals for communications security is given. Symmetric and asymmetric encryption methods are dxscussed. The possible ways of incorporating encryption into the Open System Interconnection architecture are described along with the types of the communication secrecy they may provide. For reliable communication, encryption based techniques for message authentication are discussed. The distribution of encryption/ decryption keys in a computer network is discussed. Several protocols using symmetric and asymmetric ciphers are stated. A key distribution center is described along with its role in both types of encryption. At the end, a sample applicationon the key management problem is carried out.