Osteonekroz meydana getirilmiş ratlarda sistemik olarak verilen teriparatidin; osteonekrozun ortadan kaldırılmasındaki etkinliğinin araştırılması
The evaluation of the effectiveness on osteonecrotic rats with using teriparatide systemically on prevention of osteonecrosis
- Tez No: 359616
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUTAN HAMDİ ARAS, PROF. DR. Sedat ÇETİNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bifosfonat, Teriparatid, PTH (1-34), Parathormon, Osteonekroz, BRONJ, Bisphosphonate, Teriparatide, PTH (1-34), Parathormon, Osteonecrosis, BRONJ
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Dünyada ve Türkiye'de kanser, en önemli ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle kanser nedeni ile bifosfonat tedavisi görmüş veya görmekte olan hastalarda diş çekimi sonrası çenelerde meydana gelen osteonekrozlar, son zamanlarda karşılaşılma sıklığı artmış olan komplikasyonlardır. Çenelerde karşımıza çıkan bu osteonekroz alanlarının tedavileri de çoğu zaman yapılamamaktadır. Hatta cerrahi olarak osteonekroz alanları eksize edilip bölge primer olarak kapatılmaya çalışılmasına rağmen, bu işlemler daha büyük osteonekroz alanlarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Teriparatid kemik kalitesini ve kemik yoğunluğunu arttırmak amacıyla paratiroid hormunundan elde edilen yeni bir ajandır. Teriparatidin, osteoporoz hastalarında antirezorbtif ajanlara alternatif bir tedavi olması güncel bir konudur. Bu ajanın mekanizmasında; osteoklastlar uyarılarak kemik rezorbsiyonun başlatıldığı, diğer bir taraftan ise osteoblastların uyarıldığı belirtilmiştir. Bunun sonucunda kemik üzerindeki anabolik etkisinin olduğu vurgulanmıştır. Son zamanlarda çeşitli yazarlar tarafından teriparatid ile bifosfonatlara bağlı ortaya çıkan osteonekroz (BRONJ) vakalarının tedavisi sunulmaktadır. Çalışmamızın hedefi, bifosfonat ile osteonekroz oluşturulan ratlarda, operasyon öncesinde ve sonrasında verilen teriparatidin etkinliğinin biyokimyasal ve histolojik olarak araştırılmasıdır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre BRONJ oluşumunun engellenmesinde teriparatidin etkin bir ajan olduğu düşünülmektedir.,
Özet (Çeviri)
Cancer is one of the most important causes of deaths in the world, including Turkey. Osteonecrosis of the jaws following tooth extraction is a major complication in cancer patients who have used bisphosphonate. In most cases, the treatment of osteonecrosis of the jaws is not successful. Even if the osteonecrotic regions are excised surgically and closed primarily, the process can cause more osteonecrotic regions. Teriparatide is a new synthetic parathyroid hormone, which has been used recently to improve the thickness and quality of bone. It is an alternative to antiosteoporosis drugs and antiresorptive agents. Teriparatide results in the stimulation of both osteoclasts and osteoblasts when bone resorption occurs, producing an anabolic effect. Recent studies have reported cases of bisphosphonate related osteonecrosis of the jaw (BRONJ) treated with teriparatide. The aim of this study was to investigate the biochemical and histological effects of teriparatide in a rat model of bisphosphonate induced osteonecrosis when the drug was given before and after surgery. The results suggest that teriparatide is effective in the prevention of BRONJ.