12-14 yaş grubu çocuklara uygulanan 6 haftalık hokey antrenmanlarının fiziksel ve fizyolojik özellikler üzerine etkisi
The effect of 6 weeks hockey training programme on children's physical and physiological properties from age 12-14
- Tez No: 359617
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜRSEL BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Hokey, Antrenman, Fiziksel, Fizyolojik, Hockey, Training, Physical, Physiologica
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı, 12-14 yaş grubu çocuklara uygulanan 6 haftalık hokey antrenmanlarının fiziksel ve fizyolojik özellikler üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmaya 12-14 yaş arasında Gaziantep ilindeki hokey oyuncuları dahil edildi. Oyunculara 6 haftalık hazırlık dönemi antrenman programı uygulandı. Araştırmamızda hokey oyuncularının; yaş, boy uzunluğu ve vücut ağırlığı, sırt kuvveti, bacak kuvveti, el kavrama kuvveti, şınav, mekik, dikey sıçrama, vücut yağ yüzdesi, durarak uzun atlama, MaxVO2, aerobik ve anaerobik güç testleri uygulandı. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS 16.0 istatistik programı kullanıldı. Araştıma grubunun ön test ve son test arasındaki analiz için Paired Samples T tesi uygulandı. Gönüllülerin hazırlık dönemi ön test ve son test ölçümlerine göre; vücut yağ yüzdesi, sağ el ve sol el kavrama kuvveti, sırt kuvveti, dikey sıçarama ve anaerobik güç parametrelerinde istatistiksel anlamlılık bulunmuştur (p0.05).Sonuç olarak sezon öncesi uygulanan 6 haftalık hazırlık dönemi antrenman programının fiziksel ve fizyolojik parametreler üzerine olumlu etkileri olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, the 12-14 age group for children with physical and physiological properties of the 6-week hockey training was to investigate the effect. Working in Gaziantep hockey players between the ages of 12-14 were included. The players underwent a 6-week preparation period training program. In our study of hockey players; age, height and body weight, back strength, leg strength, hand grip strength, push-ups, sit-ups, vertical jump, body fat percentage, standing long jump, MaxVO2, aerobic and anaerobic power tests were performed. The obtained data were used for the evaluation of statistical program SPSS 16.0. My research group between pre-test and post-test analysis was performed for the Paired Samples T tee. Preparatory period of voluntary pre-test and post-test measurements according to; body fat percentage, right hand and left hand grip strength, back strength, vertical Splash and anaerobic power parameters were significantly different (p 0.05). Consequently, the pre-season applied a 6-week preparation period training program of physical and physiological parameters on the positive effects can be said.