Antibiyotik içeren ve midede kalış süresi uzatılmış tabletlerin geliştirilmesi
Development of tablets containing antibiotics withprolongedgastric residence time
  1. Tez No: 359694
  2. Yazar: UĞUR KARAÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TİMUÇİN UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Klaritromisin, yüzen tabletler, modifiye salım, karıĢım tasarımı yöntemi, Helicobacterpylori, clarithromycin, floating tablets, modified release, experimental mixture design, Helicobacter pylori
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalıĢmanın amacı, uzatılmıĢ midede kalıĢ süresi ve plazma ilaç konsanstrayonunun kontrol edilebilmesi sayesinde Helicobacter pylori tedavisinde kullanılan ve klaritromisiniçeren yüzen tabletlerin karıĢım tasarımı yöntemi ile geliĢtirilmesi ve değerlendirilmesidir. Minitab®16 yazılımı kullanılarak basit kafes (simplex lattice) tasarımı ile farklı molekül ağırlığına sahip farklı Hipromelloz (HPMC K100, K4M, K15M)tiplerini içeren 10 ayrı formülasyon oluĢturulmuĢtur. Sodyum bikarbonat ve sitrik asit (susuz) gaz oluĢturucu ajanlar olarak kullanılmıĢtır. Tabletler yaĢ granülasyon yöntemi ile üretilmiĢtir. Bütün proses değiĢkenleri sabit tutulmuĢtur. Optimize formülün elde edilebilmesi amacı ile 8. saatteki toplam etkin madde salım miktarları istatistiksel olarak analiz edilmiĢtir. 15 saniyeden daha az yüzeye çıkma süresi ve 10 saatten fazla yüzme süresine sahip olan optimize formülün 8. saatteki etkin madde salım mikarı hedeflenen oran (%80) ile kıyaslanmıĢtır.8. saatteki öngörülen ve elde edilen etkin madde salım miktarlarının benzer olduğu, farkın %1' den az olduğu görülmüĢtür. Klaritromisin içeren optimize formülün H. pylori' ye karĢı aktivitesi oluk agar difüzyon yöntemi ile kanıtlanmıĢtır. Standart eğri oluĢturmak ve klaritromisin aktivitesini tayin etmek amacı ile inhibisyon çapları ile klaritromisin konsantrasyonlarının log değerleri kullanılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to prepare and evaluate Clarithromycin (CLA) floating tablets using experimental mixture design for treatment of Helicobacter pylori provided by prolonged gastric residence time and controlled plasma level. Ten different formulations were generated based on different molecular weights of Hypromellose (HPMC K100, K4M, K15M) by using simplex lattice design (a sub-class of mixture design) with Minitab ® 16 software. Sodium bicarbonate and citric acid anhydrous were used as gas generating agents. Tablets were prepared with wet granulation technique. All of the process variables were fixed. Results of cumulative drug release at the end of the8th (CDR 8th) hour were statistically analyzed to get optimized formulation (OF). Optimized formulation which gave floating lag time lower than 15 seconds and total floating time more than 10 hours was analyzed and compared with target for CDR 8th (80%). A good correlation was shown between predicted and actual values of CDR 8th with a variation lower than 1%. The activity of CLA contained optimized formula against H. pylori were quantified using Well Diffusion Agar Assay. Diameters of inhibition zones vs log10 CLA concentrations were plotted in order to obtain a standard curve and CLA activity.