Farklı yöntemlerle tedavi edilen başlangıç çürük lezyonlarındaki iyileşmenin Mikro-BT analizi ile değerlendirilmesi
Micro-BTevaluation of white spot lesion treatment with different procedures
  1. Tez No: 359697
  2. Yazar: EYÜP BURAK KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SIDDIK MALKOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Beyaz Nokta Lezyonları, Mikro-BT, Mine Demineralizasyonu, Flor, Mikroabrazyon, White Spot Lesion, Micro-BT, Enamel Demineralization, Fluor, Microabrasion
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Beyaz nokta lezyonları, ortodontik tedavi esnasında 4 hafta kadar kısa bir sürede oluşabilen ve hastada ciddi estetik problem oluşturan yüzey altı mine lezyonlarıdır. Bu çalışmanın amacı; Yapay Saliva solüsyonu, 50 ppm NaF solüsyonu, kazein fosfopeptit amorf kalsiyum fosfat içeren GC Tooth Mousse, yüksek derişimde NaF içeren Clinpro 5000 ve 2 farklı mikroabrazyon tekniğinin beyaz nokta lezyonları üzerindeki etkisini Mikro-BT ile değerlendirmektir. Çalışma tasarımında her grup için 11 diş olmak üzere, 6 grup için toplamda 66 diş kullanılmıştır. Çalışma için seçilen dişler gün ışığında değerlendirilerek mine yüzeyi sağlam olanlar çalışmaya dahil edilmiştir. Beyaz nokta lezyonu oluşturulduktan sonra ilk dört gruba farklı remineralizasyon ajanları (Yapay Saliva, GC Tooth Mousse, Clinpro 5000, 50 ppm NaF) uygulanmış ve bu gruplardan T0 (sağlam mine), T1 (beyaz nokta lezyonu oluştuğu 0. gün), T2 (tedavinin 15. günü) ve T3 (tedavinin 30. günü) dönemlerinde Mikro-BT taraması alınmıştır. Diğer iki gruba ise farklı mikroabrazyon prtotokolleri uygulanmış ve bu gruplardan da T0, T1 ve T2 dönemlerinde Mikro-BT taramaları yapılmıştır. İlk 4 gruba ait beyaz nokta lezyon görüntülerinin farklı zaman dilimlerinde hacim (mm3), derinlik (mm), yüzey alanı (mm2) ve mineral yoğunluğu (g/cm3) değerleri hesaplanmış ve bu değerler grup içi ve gruplar arasında karşılaştırılmıştır. 2 farklı mikroabrazyon gurubunda ise 3 farklı zaman diliminde tarama alınmış ve elde edilen ilk ve son görüntüler SkyScan Dataviewer 1.5.0 64 bit (SkyScan, Kontich, Belgium) programı kullanılarak 3 boyutlu olarak çakıştırma yapılmış ve mikroabrazyon sonucu oluşan madde kaybı miktarı ve derinliği hesaplanmıştır. Sonuç olarak 30 günlük tedavi periyodu sonunda GC Tooth Mousse ve Clinpro 5000 ajanları lezyona ait tüm ölçümlerde anlamlı bir iyileşme sağlamıştır. Ancak Clinpro 5000 lezyon derinliğinde, diğer parametrelerde olduğu kadar etkili bulunmamıştır. 30 günlük deney periyodu sonunda Yapay Saliva ve 50ppm NaF beyaz nokta lezyonları üzerinde anlamlı bir etki göstermemiştir. Mikroabrazyon tekniğinde gruplar arası farkın istatistiksel olarak önemsiz olduğu belirlenmiştir. Ortodontik tedavi esnasında oluşan beyaz nokta lezyonlarının tedavisinde kazein fosfopeptit amorf kalsiyum fosfat içeren GC Tooth Mousse ve yüksek derişimde NaF içeren Clinpro 5000 tercih edilebilir. Düşük konsantrasyonda NaF ve yapay saliva yeterli miktarda remineralizasyon sağlamamaktadır. Mikroabrazyon işlemi ile mine yüzeyinden madde kaybı gerçekleşmektedir.
Özet (Çeviri)
White spot lesions are subsurface enamel lesions that can occur in four weeks and cause serious esthetical problems for the patients. The aim of this study was to evaluate the effects of GC Tooth Mousse which involves casein phosphopeptide–amorphous calcium phosphate, 50 ppm sodium fluoride (NaF) solution, Clinpro 5000 which involves highly concentrated NaF and two different microabrasion techniques on white spot lesions with Micro Computed Tomography. In this study, 66 teeth were used for 6 groups,11 teeth for each group. The teeth chosen for this study were controlled in the daylight and only those whose enamel surface showed adequate proporties were used. After the white spot lesion was formed, different remineralization agents (Artificial Saliva, GC Tooth Mousse, Clinpro 5000, 50 ppm NaF) were applied for the first four groups and Micro Computed Tomography scannings were done in these groups in the following periods: T0 (sound enamel), T1 (0.day that white spot lesion was formed), T2 (15th day of the treatment), and T3 (30th day of the treatment). For the other two groups different microabrasion protocols were applied and Micro Computed Tomography scannings were done at T0, T1 and T2 periods. The volume (mm3), depth (mm), surface area (mm2) and mineral density (g/cm3) of the white spot lesion of the first four groups were counted in different time points and these values are compared in group and with other groups. In two different microabrasion groups, scannings were done in three different time points and the first and the last images were compared with three dimensional image analysis programme [SkyScan Dataviewer 1.5.0 64 Bites (SkyScan, Kontich, Belgium)] and the amount of the enamel loss and its depth were calculated. GC Tooth Mousse and Clinpro 5000 agents improved all of the measurements about the lesion after 30-day-treatment. However, Clinpro 5000 agent was not found to be effective in lesion depth as it is in other parameters. The artificial saliva group and 50 ppm NaF solution was not obtained statistically significant effect in the regression of the white spot lesions at the end of the 30-day-experiment period. There were no statistical differences among microabrasion groups. GC Tooth Mousse involving casein phosphopeptide–amorphous calcium phosphate and Clinpro 5000 involving highly concentrated NaF could be preferred at the treatment of the white spot lesions that occur during the orthodontical treatments. Low-concentrated NaF and artificial saliva were obtained inadequately remineralisation. Enamel loss occurs due to microabrasion treatment.