Farklı remineralize edici ajanların başlangıç çürükleri üzerindeki etkilerinin çeşitli diagnostik yöntemlerle karşılaştırılması ve remineralize yüzeylerin yüzey sertliklerinin değerlendirilmesi
The efficacy of different remineralization agents on early stage of cari̇es comparison with different diagnostic methods and evaluate surface hardness of remineralization AREA
- Tez No: 445557
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE GÜLŞAH GÖKTOLGA AKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Demineralizasyon, remineralizasyon, yapay çürük lezyonu, QLF, CarieScan Pro, soprolife, mikro bilgisayarlı tomografi, mikrosertlik, diagnodent pen
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Çalışmamızın amacı, farklı remineralize edici ajanların başlangıç çürükleri üzerindeki etkilerinin çeşitli diagnostik yöntemlerle karsılaştırılması ve remineralize yüzeylerin yüzey sertliklerinin değerlendirilmesidir. Çalışmada ortodontik veya periodontal nedenlerle çekilmiş olan 12 adet molar diş kullanıldı. Öncelikle dişlerin kökleri uzaklaştırıldı. Dişler mezio-distal yönde ikiye ayrıldı, toplam 24 adet numune elde edildi. Numuneler akrilik kalıba alındı ve dişler üzerinde tırnak cilası ile 2x4 mm alan açıkta kalacak şekilde pencere oluşturuldu. Ardından demineralizasyon solüsyonu kullanılarak başlangıç çürükleri oluşturuldu. Dişler rastgele 3 eşit gruba ayrıldı. 1. gruba Tooth Mousse (GC), 2. gruba Clinpro Tooth Creme (3M ESPE) ve 3. gruba Sensodyne Onarım ve Koruma (GSK) uygulandı. Dişlerin demineralizasyon dereceleri QLF, DİAGNOdent Pen, Soprolife, CarieScan Pro, mikrosertlik ve mikro bilgisayarlı tomografi cihazları ile karsılaştırıldı. Dişler ağızdaki dinamik ortamı taklit edecek şekilde demineralizasyon ve remineralizasyon basamaklarını içeren 14 günlük döngüye sokuldu. Bu döngü sırasında her grup kendi remineralizasyon ajanı ile tedavi edildi. Dişlerin remineralizasyon dereceleri tekrar QLF, DİAGNOdent Pen, Soprolife, CarieScan Pro, mikrosertlik, mikro bilgisayarlı tomografi cihazları ve taramalı elektron mikroskop ile karşılaştırıldı. Sonuçlar Man Whitney U testi ve Kruskal-Wallis testi ile değerlendirildi. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, Tooth Mousse (GC), Clinpro Tooth Creme (3M ESPE) ve Sensodyne Onarım ve Koruma (GSK) uygulanan gruplarda demineralizasyon ve remineralizasyon değerleri arasındaki fark mikro bilgisayarlı tomografi, QLF ve mikro sertlik cihazlarına göre istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p0,05). CarieScan Pro ile yapılan ölçümlerde aynı değeler elde edildiğinden istatistiksel analiz yapılamadı. Bu çalışmanın ışığında Tooth Mousse (GC), Clinpro Tooth Creme (3M ESPE) ve Sensodyne Onarım ve Koruma (GSK) başlangıç çürüklerinin erken tedavisinde kullanılabilir. QLF, mikro sertlik cihazı, mikro bilgisayarlı tomografi cihazı in vitro koşullarda oluşturulan çürüklerde uygun ölçüm sağlarken DiagnoDent Pen cihazı ve CarieScan Pro cihazı ile uygun ölçüm sağlanamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 12 sound molar teeth were used which were extracted because of periodontal or orthodontic reasons. Roots of teeth were removed. Teeth were split in mesio-distal direction and we obtained two samples from each tooth. So 24 samples were acquired. Samples were fixed to acrylic blocks and nail polish was applied on samples except of an area in 2x4 mm dimension. Demineralization solution was used to make artificial caries on samples. Teeth were divided in three groups equally. 1. group treated with Tooth Mousse (GC), 2. group treated with Clinpro Tooth Creme (3M ESPE) and 3. group treated with Sensodyne Onarım ve Koruma (GSK). Teeth demineralization degree were measured with QLF, DIAGNOdent Pen, Soprolife, CarieScan Pro, microhardness and micro computed tomography machine. Teeth were put into demineralization and remineralization solutions which simulate the dynamic process of demineralization and remineralization that occurs in the oral cavity during 14 days. In pH cycling, each group were treated with its own remineralization agent..Teeth remineralization degree were compared with QLF, DIAGNOdent Pen, Soprolife, CarieScan Pro, microhardness, micro computed tomography machine and scanning electron microscope once again. The results were analyzed by Mann Whitney U and Kruskal-Wallis tests.