Servikal myofasyal ağrılı hastalarda Matriks Ritim Terapi uygulamasının etkinliği
Effectiveness of Matrix Rhythm Therapy in patients with cervical myofascial pain
- Tez No: 359708
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMMUHAN BAŞ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Matriks Ritim Terapi, Myofasyal Ağrı, Ağrı Şiddeti, Spazm, Özür, Depresif Semptomlar, Matrix Rhythm Therapy, Myofascial Pain, Pain Intensity, Spasm, Disability, Depressive Symptoms
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmanın amacı kronik servikal myofasyal ağrılı hastalarda Matriks Ritim Terapi (MRT) uygulamasının etkinliğini incelemektir. Çalışmaya yaş ortalaması 39,03±10,26 olan 25-63 yaş aralığında toplam 31 (7 erkek, 24 kadın) kronik servikal myofasyal ağrılı hasta katılmıştır. Hastalar randomize olarak MRT ve Kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. MRT grubundaki hastalara üç haftalık süre içinde toplam 9 seans MRT uygulanmıştır. Kontrol grubundaki hastalar herhangi bir tedavi almamıştır. Başlangıçta ve tedavinin sonunda her iki gruptaki hastaların ağrı şiddeti (Vizüel Analog Skalası), kas spazmı (Palpabl Kas Spazmı Skorlaması), servikal normal eklem hareketi (CROM), özür düzeyi (Boyun Özür Ölçeği) ve depresif semptomları (Beck Depresyon Ölçeği) değerlendirilmiştir. Tedavi programı sonrasında MRT grubunda ağrı şiddeti, kas spazmı, servikal normal eklem hareketi, özür düzeyi bakımından iyileşme görülürken (p0,05). Depresif semptomlarla ilgili her iki grupta da değişme göstermemiştir (p>0,05). Çalışmamızın sonuçları MRT'nin kronik servikal myofasyal ağrılı hastalarda ağrı şiddeti, kas spazmı, normal eklem hareketi ve özür düzeyi açısından pozitif gelişmeler sağladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effectiveness of Matrix Rhythm Therapy (MRT)in patients with chronic cervical myofascial pain.31 patients with chronic cervical myofascial pain (7 males, 24 females)aged between 25 to 63 years with average 39,03±10,26 years were included the study.Participants were randomly divided into two groups as MRT group and control group.Patients in MRT group received 9 sessions MRT application within three weeks. Control group included untreated patients. The participants in two groups were evaluated in terms of pain intensity (Visual Analog Scale), muscle spasm (Palpable Muscle Spasm Score), cervical range of motion (CROM), disability score (Neck Disability Index) and depressive symptoms (Beck Depression Inventory) at baseline and after the treatment programme.MRT group pain intensity,muscle spasm,cervical range of motion and disability scores improved after the treatment programme.No significant differences were found in control group in terms of these parameters.In both group no significant differences were found for depressive symptoms.Our results indicate that MRT improved pain,cervical range of motion and disability score in patients with chronic cervical myofascial pain.