Hiyaluronik asitin endometriyum dokusunda αVβ3 integrin ve metalloproteinaz ekspresyonuna etkisi
The effect of hyaluronic acid on αVβ3 integrin and matrix metalloproteinase expression in endometrial tissue
  1. Tez No: 359709
  2. Yazar: HATİCE ORUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÇİN ABBAN METE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Hiyaluronik Asit, Metaloproteinazlar, αVβ3 İntegrin, Hyaluronic Acid, Metaloproteinase, αVβ3 Integrin
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
İmplantasyon hem endometriyumdan hem de embriyodan köken alan çeşitli faktörlerin rol aldığı kompleks bir süreçtir. Bu çalışmada 48 adet dişi sıçan kullanıldı. Sıçanlar iki gruba ayrıldı her iki gruptan 6? şar sıçana çift taraflı ovariektomi yapıldı. Deney grubu sıçanlara 0,6 ml hiyaluronik asit verildi. Enjeksiyondan 24 saat sonra ovariektomi yapılmayan sıçanların menstrüel döngüleri servikal dislokasyon yapılmadan önce vajinal smear yöntemiyle belirlendi. Östrus (n= 6), diöstrus (n= 6) ve proöstrus (n= 6) dönemlerindeki sıçanların ve overiektomi yapılan sıçanların(n= 6) uterusları alındı. Kontrol grubunda ovariektomi yapılmayan sıçanların menstrüel döngüleri vajinal smear yöntemiyle belirlendi. Östrus (n= 6), diöstrus (n= 6) ve proöstrus (n= 6) dönemlerindeki sıçanların uterusları ve overiektomi yapılan sıçanların (n= 6) uterusları servikal dislokasyon yapılarak alındı. Dokulara alışılagelmiş ışık mikroskop takip yöntemi uygulandıktan sonra parafin bloklardan kesitler alındı. Kesitlere ?V, ß3 ve matriks metalloproteinazların reaksiyonun belirlenmesi amacıyla immunohistokimyasal işlem uygulandı. Çalışmamızın en önemli bulgusu östrus, diöstrus ve ovariektomi gruplarında izlendi. Bu grupta ?V ve ß3 integrin hem yüzey epitel hücrelerinde hem de bez epitel hücrelerinde negatif boyanma göstermişti. Hiyaluronik asit uygulanan deney grubunda ise her iki fazda da bez ve yüzey epitel hücrelerin pozitif göstermesi oldukça ilginçti. Boyanma östrus grubunda hem nükleer hemde sitoplazmik olurken diöstrus grubunda yalnızca sitoplazmikti. Ayrıca östrus fazında stromal hücre reaksiyonu deney ve kontrol grubunda aynı idi. Her iki grupta da stromal hücrelerde reaksiyon izlenmezken liflerde reaksiyon zayıftı. Sonuç olarak hiyaluronik asit, ?V, ß3 integrin ve matriks metalloproteinazların ekspresyonun arttırdığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Implantation is a complex process which various factors from the embryo and the endometrium takes place. In this study we use 48 female rat. The rats were divided in two groups and from each group 6 rats bilateral ovariectomized. 0,6 ml hyaluronic asid given to experimental group rats. 24 hours after injection menstrual cycles of rats which are not ovariectomized, detected by vaginal smears prior to cervical dislocation. Cervical dislocation done to eustrus (n= 6), dieustrus (n= 6), proeustrus (n= 6) rats and ovariectomy (n= 6) rats. In control group menstrual cycles of rats which are not ovariectomized, detected by vaginal smears prior to cervical dislocation. Cervical dislocation done to eustrus (n= 6), dieustrus (n= 6), proeustrus (n= 6) rats and ovariectomy (n= 6) rats. Followed by conventional light microscopy method, the tissue sections were cut from paraffin blocks. Immunohistochemical procedures were performed in order to determine the reaction of ?V, ß3 and matrix metalloproteinases to tissue sections. The important results of our study taken from the eustrus, dieustrus and ovariectomy groups. In this groups ?V and ß3 integrin showed negative staning for both surface epitelial cells and glandular epitelial cells. In the experimental group which hyaluronic asid given, in both phases glandular and surface epitelial cells shows positive staning interestingly. In eustrus group staning is both nuclear and cytoplasmic but in dieustrus group staning is only cytoplasmic. In both groups there is no reaction in stromal cells but weak reaction seen in fibers. As a result hysluronic asid was found to increase the expression of ?V, ß3 integrin and matrix metalloproteinases.