Basketbolda eski ve yeni üç sayı atış çizgilerinden kullanılan atışların kinematik analizi
Kinematic analysis of three-point shot at old three point line and new three point line in basketball
  1. Tez No: 359729
  2. Yazar: EYLEM ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kinematik Analiz, Basketbol, Şut
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı; erkekler basketbol bölgesel ve ikinci ligde oynamış ve oynamakta olan basketbolcuların eski (6,25 m) ve yeni (6,75 m) üç sayı atış çizgilerinden kullandıkları başarılı üç sayı atışlarının kinematik analizlerinin yapılmasıdır. Bu amaçla çalışmaya yaş 24 ± 1,00 yıl, boy 191 ± 6,00 cm , vücut ağırlığı 94,28 ± 7,25 kg olan 7 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Çekim esnasında 100 Hz çekim hızında ve birbirine senkronize çalışan dört adet kamera kullanılmıştır. Kameralardan elde edilen görüntüler direkt bilgisayara aktarılarak üç boyutlu görüntüleri elde edilmiştir. Elde edilen görüntüler SİMİ Motion 7,5 (Germany) programı kullanılarak kinematik analizler yapılmıştır. Deneklerin üç sayı atış tekniklerinde; ayak bileği, diz, kalça, şut kolu, omuz açısı ile topun elden çıkış hızı, çıkış açısı, çıkış yüksekliği ve kütle merkezinin hızı parametreleri incelenmiştir. Verilerin istatistiksel olarak analizleri 0,05 anlamlılık düzeyinde wilcoxon ve korelasyon analizi ile ve kinematik analizleri ile yorumlanmıştır. Elde edilen bulgularda topun elden çıkış hızı ve çıkış açısı ile topun elden çıkış hızı ve çıkış yüksekliği değerleri arasında anlamlı bir ilişki her iki durumda da bulunmamıştır (p>0,05). Atış anında kütle merkezinin hızı ve topun elden çıkış hızı değerleri arasında da eski üç sayı çizgisinden yapılan atışta anlamlı bir fark bulunurken (p0,05). Deneklerin diz, şut kolu, omuz, kalça ve ayak bileği hareketleri her iki durum için de benzerlik göstermektedir. Sonuç olarak; eski ve yeni üç sayı çizgisinden yapılan atışlarda sporcuların benzer davranışlar gösterdiği ve bunun da basketbol şut tekniğinin gerekliliği olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine kinematic analysis of field goal shooted from old (6,25 m) and new (6,75 m) three-point line by second and regional men?s division basketball league players. In this study, 7 basketball players aged 24 ± 1,00 years, height 191 ± 6,00 cm, weight 94,28 ± 7,25 kg participated in this study, voluntarily. During the video recording phase, four cameras which have 100 Hz recording speed and synchronized to each other were used. Transferred directly from the images obtained from cameras to computer a three-dimensional images were obtained. SIMI Motion 7,5 visual analysis programme was used to make kinematic analysis. Three-point shooting techniques of the subjects were examined by angle of knee, angle of shotting-arm, angle of the shoulder and angle of hip and angle of ankle, release velocity of the ball, release angle of the ball and release height of the ball. The statistical analyses of the measured results were performed by wilcoxon and correation analysis. According to the results, there were no significant relationship between release velocity and angle of the ball and there were no significant relationship between release velocity and height of the ball either (p>0,05).